Wednesday, October 1, 2014

Grapefruit Seed extract – Εκχυλισμα Σπορων Γκρειπφρουτ
Ειναι οσο αθωο μας λενε οι εταιριες οτι ειναι ?

Γραφει ο Morpheus Blind

Τι ειναι το εκχυλισμα σπορων grapefruit?

Το Grapefruit Seed Extract, GSE για συντομια, ειναι γλυκερινικο εκχυλισμα σπορων της ποικιλιας Citrus paradisii, παρολα αυτα παρασκευαζεται και απο σπορους της ποικιλιας Citrus amara, λογω της μεγαλης χημικης ομοιοτητας τους στην συσταση των σπορων, κυριως στην ποσοτητα της δραστικης ουσιας ναρινγενινης, που υπαρχει σε μεγαλες ποσοτητες και στις δυο ποικιλιες citrus. Το GSE ειναι «κλεμενο» μυστικο απο φορμουλες της Αρχαιας Παραδοσιακης Κινεζικης Ιατρικης, απο καποιους Ιρλανδους μελετητες εναλλακτικων μεθοδων ιατρικης, οι οποιοι το εφεραν στην Δυση ως CITRICIDAL. Παραδοσιακα, οι αρχαιοι Κινεζοι χρησιμοποιουσαν τις πικρες ουσιες των σπορων και των φλουδων των κιτρων και ειδικοτερα του νεραντζιου και του μανταρινιου, σε ισχυρες αντιβακτηριακες, αντιπαρασιτικες και αντιμυκητιακες φορμουλες και οχι μονο. Οι συγκεκριμενοι Ιρλανδοι ερευνητες ανακαλυπτοντας το, αρχισαν να πειραματιζονται με σπορους Grapefruit, μιας και ειχαν μεγαλη αφθονια στα δενδρα αυτα και ανακαλυψαν οτι ειχαν την ιδια δραση. Ετσι εγινε η γεννηση του GSE. Εκ’τοτε αλλες εταιριες αρχισαν να παραγουν αυτο το προιον με διαφορες παραλλαγες και διαφορετικα ονοματα οπως PURITY, CITRO PLUS κ.α. Ολες οι εταιριες παραγουν το GSE με την ιδια δραστικη ουσια και, ενδεχομενως, ελαφρως παραλλαγμενα βιοφλαβονοειδη, παρολα αυτα, ολες εχουν τα ιδια...μεσανυχτα!

Χημικη Συσταση

Το GSE αποτελειται απο ορισμενα (οχι ολα) απο τα λεγομενα βιοφλαβονοειδη των κιτρων οπως η ναρινγενινη, εσπεριδινη, νεοεσπεριδινη, εσπερετινη, παραγωγες ενωσεις της ρουτινης και της κουερσετινης, απιγενινη, διαφορες καμφερολες, νομπιλετινη, μεθοξυφλαβονες κ.α. Το GSE δεν περιεχει ασκορβικο οξυ, εκτως εαν εχει προστεθει τεχνιτα στο εκχυλισμα.

Δρασεις και αλλα καλα – Χαμενοι στην...μεταφραση

Συμφωνα με το επισημο εγχειρηδιο του Citricidal, «Η Θεραπευτικη Δυναμη των Σπορων του Γκρειπφρουτ», και υστερα απο σειρα επισημων μελετων που αναφερονται στο εγχειριδιο το GSE ειναι «...γενικης χρησης γιατρικο, ειναι μικροβιοκτονο, παρασιτοκτονο, αντισηπτικο, το οποιο οχι μονο δεν αποδυναμωνει, αλλα επιπλεον ενισχυει το ανοσοποιητικο συστημα. Ειναι μη τοξικο, απολυτα φιλικο στον ανθρωπο και το περιβαλλον...» και συνεχιζει λεγοντας οτι «...μπορει να χρησιμοποιηθει με μεγαλη επιτυχια στην γενικη, προληπτικη φροντιδα της υγειας...».
Στο ιδιο εγχειριδιο, αναφερει οτι ολα αυτα επιβεβαιωνονται σε πειραματα με βακτηρια, παρασιτα, μυκητες σε ζωα και ανθρωπους. Το GSE εχει «...υψηλη αποτελεσματικοτητα εναντιον ευρεως φασματος μικροβιων οπως ο σταφυλλοκοκκος, ο στρεπτοκοκκος, η σαλμονελλα, οι ψευδομοναδες, τα χλαμηδια, το ελικοβακτηριδιο, η εσχεριχια, η καντιτα και οι λακτοβακιλοι...». Προκειται, δηλαδη, για μια ισχυροτατη φυσικη αντιβιωση ευρεους φασματος, η οποια εχει δραση και στους λακτοβακιλλους. Το ιδιο εγχειριδιο περιγραφει οτι τα πτωματα των βακτηριων ειναι πολυ πιο τοξικα απο τα ιδια τα βακτηρια (πχ το πτωμα της candita albicans ειναι περιπου 1600φορες πιο τοξικο απο την ιδια) και για τον λογο αυτο «...οταν τα βακτηρια αρχισουν να πεθαινουν, τοξινες αρχιζουν να απελευθερωνονται και, πιθανον, να δημιουργησουν ενοχλησεις και αισθημα κοπωσης...». Για τον λογο αυτο, το εγχειριδιο στην παραγραφο «ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ» συστηνει την απαραιτητη χρηση Psillium για να διεγειρονται κενωτικες συσπασεις του εντερου, ακομη και οταν δεν υπαρχει προβλημα δυσκοιλιοτητας, αδιακοπη χρηση προβιοτικων και φρεσκου γιαουρτιου για την «...αποκατασταση και αναζωογονηση της φιλικης χλωριδας, η οποια καταστρεφεται στους περισσοτερους ανθρωπους».
Απο την αλλη πλευρα, τοσο η τεχνικη υποστηρηξη της εταιριας που προμηθευει το Citricidal αναφερει οτι μπορει να χρησιμοποιηθει για προληψη, αρα παρατεταμενα, χωρις παρενεργειες στην φιλικη χλωριδα. Η δε, εταιρια που προμηθευει το PURITY PLUS, αναφερει στο διαφημηστικο της φυλλαδιο, στην περιγραφη του προιοντος- 4η παραγραφος οτι «...το εκχυλισμα σπορων του γκρειπφρουτ δεν βλαπτει την φιλικη βακτηριδιακη χλωριδα και ενισχυει το ανοσοποιητικο συστημα του ανθρωπου...και μπορει να χρησιμοποιηθει ως συμπληρωμα διατροφης και προληψη». Η συγκεκριμενη εταιρια δεν συστηνει, ουτε καν την χρηση ηπιου καθαρτικου σκευασματος, ουτε την χρηση προβιοτικων, ακομη και μετα απο... «30-ημερη κουρα αποτοξινωσης με 30 σταγονες GSE τρεις φορες ημερισιως...»

Υπαρχει κανεις λογικος που θα συστηνε σε καποιον ενα κοκτειλ αντιβιωσης με 1-3χαπια την ημερα και ενα-δυο χαπια Ultralevure 250mg για...προληψη?

Η χημικη συσταση του GSE δικαιολογει απολυτως τις καταγεγραμμενες δρασεις του. Πραγματι, εαν καποιος κατσει και ψαξει στην βιβιλογραφια θα βρει οτι οι παραπανω ουσιες που αποτελουν το GSE εχουν ισχυρη βακτηριοκτονο, παρασιτοκτονο και αντιμυκητισιακη δραση. Επιπροσθετα, εχουν ισχυρη και επιλεκτικη (5-LOX, COX-2 inhibiting action) αντιφλεγμονωδη δραση.Τελευταια, εχει δειχτει οτι εχει και αντι-ιικη δραση αναστελοντας τις πρωτεασες που χρησιμοποιουν οι ιοι για να μολυνουν υγιη κυτταρα.
Εχει αντικαρκινικη δραση, πιθανοτατα εκκινωντας τον μηχανισμο της αποπτωσης σε καρκινικα κυτταρα. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ανοσοδιεγερτικη ή ανοσορυθμιστικη δραση, ουτε αναφερεται κατι τετοιο στην διεθνη βιβλιογραφια, οπως διαφημηζουν ΟΛΕΣ οι εταιριες που προμηθευουν GSE, και αρα δεν ενισχυει το ανοσοποιητικο. Το GSE ειναι ενας μισθοφορικος στρατος που ηρθε να τα κανει «γης μαδιαμ» για λογαριασμο του ανοσοποιητικου συστηματος και μετα να φυγει. Ισως να μπερδευουν την Vit.C, η οποια διαθετει ακριβως αυτες τις ιδιοτητες, με την ναρινγενινη και την εσπεριδινη...? Ποιος ξερει?

Και το Χαος δεν εχει τελος

Ειναι εξαιρετικα προκλητικο το γεγονος οτι ΟΛΕΣ οι εταιριες στο ενημερωτικο φυλλαδιο τους συστηνουν την συμβουλη ιατρου μονο στην περιπτωση που το GSE μπει μεσα στο ματι του ασθενους, διοτι ειναι δεδομενο οτι προκυται για ενα εξαιρετικα ασφαλες σκευασμα. Οι μελετες για την τοξικοτητα του GSE αναφερουν οτι το TD50 για εναν μεσο ανθρωπο ειναι...400gr!! συμπυκνωμενου GSE, δοση που ειναι αδυνατον να καταναλωθει μονομιας. Επομενως, εαν παρακαμψουμε το γεγονος οτι το GSE αποδυναμωνει την φιλικη προβιοτικη χλωριδα του παχεως εντερου (και οχι μονο), ειναι εξαιρετικα ασφαλες.

Ειναι, ομως, αυτη η αληθεια?

Στην διεθνη βιβλιογραφια σχετικα με τις αλληλεπιδρασεις φυσικων ουσιων και φαρμακων το GSE ειναι ο νουμερο ΕΝΑ κινδυνος! Στην βιβλιογραφια της συγχρονης κλασικης, κλινικης, δυναμικης φυτοθεραπειας, το GSE χρησιμοποιειται απο καθολου εως σπανια. Προσωπικα στο σπιτι μου διαθετω περισσοτερα απο 70 βιβλια φυτοθεραπειας με materia medica, σε κανενα δεν υπαρχει το εκχυλισμα απο σπορους κιτρων. Και ο ο λογος ειναι αυτη η σπανια ιδιοτητα του : Μπορει να μεταβαλλει τον τροπο που μεταβολιζονται τα φαρμακα απο το συκωτι επιδρωντας στο κυτοχρωμα Ρ450 αναστελλοντας το ισοενζυμο CYT3A4. Το σημαντικο που πρεπει να θυμαται κανεις ειναι οτι αυτο ισχυει ακομη και οταν το GSE και το φαρμακο εχουν μεταξυ τους μεγαλη χρονικη αποσταση (μεγαλυτερη απο 48ωρες).

Το αποτελεσμα ειναι οτι ενα φαρμακο μπορει να παθει τα εξης :
  1. Στην περιπτωση που η δραστικη του φαρμακου ειναι προφαρμακο και μεταβολιζεται απο το συγκεκριμενο ισοενζυμο σε φαρμακο, τοτε η αναστολη του κυτοχρωματος συνεπαγεται αναστολη δρασης του φαρμακου.
  2. Στην περιπτωση που η δραστικη του φαρμακου ειναι φαρμακο και η απομακρυνση του γινεται απο το συγκεκριμενο ισοενζυμο, τοτε η αναστολη του ισοενζυμου συνεπαγεται οτι το φαρμακο θα μεινει περισσοτερο στο αιμα, αυξανοντας την δραση του αλλα και τις πιθανοτητες να εμφανισει τοξικοτητα.
  3. Σε ορισμενες σπανιες περιπτωσεις, ενα φαρμακο μπορει να μεταβολιστει σε κατι αλλο ανεπιθυμητο.

Το ιδιο παθαινουν και οι φυσικες δραστικες ουσιες απο τα βοτανα. Γι’αυτο τον λογο, το GSE δεν χρησιμοποιειται μαζι με αλλα βοτανα, εκτως και εαν υπαρχει κλινικη γνωση για το τροπο που θα επιδρασει το εκχυλισμα στον μεταβολισμο των δραστικων ουσιων των βοτανων.

Θεωρητικα, περιπου το 75% των φαρμακων αλληλεπιδρουν με το GSE, ομως ολες οι αλληλεπιδρασεις δεν εχουν την ιδια κλινικη σημασια και βαρυτητα. Η σωστη και ασφαλης χρηση του GSE ειναι ακριβως εκεινη η ολιγοημερη (5-15ημερες) θεραπεια που θα εκανε καποιος ασθενης με μια κλασικη αντιβιωση. Εαν ο ασθενης παιρνει φαρμακα για ενα προβλημα υγειας, τοτε με την ολιγοημερη χρηση GSE, δεν περιμενει να δει κανεις παρενεργειες. Το προβλημα γινεται τεραστιο, οταν ο ασθενης παιρνει αγωγη για χρονιο προβλημα υγειας και χρησιμοποιει παραλληλα και GSE για την ενισχυση του ανοσοποιητικου συστηματος του. Αν και το GSE εχει αρνητικες αλληλεπιδρασεις με πολλες ισχυρες αντιβιωσεις, σοβαρα θεματα ζωης και θανατου μπορουν να προκυψουν με την losartan, nifedipine, digoxin, cyclosporine, tacrolimus, και σχεδον ολες τις στατινες με κυριοτερη την atorvastatine. Κλινικα σημαντικη θεωρειται η αλληλεπιδραση, επισης, οταν το GSE  αναστελλει την θεραπευτικη δραση ενος φαρμακου, κρισιμο για την ζωη του ασθενους, οπως ειναι ο καρκινος ή το AIDS. Αλλες αλληλεπιδρασεις του GSE ειναι με φαρμακα οπως η κορτιζονη (κυριως την methylprednisolone), αντιαρρυθμικα, κινολονες, αντιπηκτικα, αντικαταθλιπτικα, αντιψυχωσικα, αντιυπερτασικα, καρδιοτονωτικα, ανοσοκατασταλτικα, ορμονες και η λιστα ειναι πολυ μεγαλη. Καποτε, που δουλευα πισω απο τον παγκο φαρμακειου, ειχα δει ενα περιστατικο με μια νεαρη κοπελα που εχασε την οραση της...απο μια ισχυρη ουρολοιμωξη. Ειχε παρει Ciproxin με συνταγη ιατρου και παραλληλα καποιος "ειδικος" της προτεινε να παρει ταυτοχρονα μεγαλες δοσεις G.S.E. Οταν τελικα εχασε το φως της κατηγορησανε τις παρενεργειες του Ciproxin...αλλα αν ηξερε περισσοτερα, μαλλον θα κυνηγουσε αλλο κοσμο σημερα...
Οι αλληλεπιδρασεις του GSE, εξ’αιτιας του πληθος και της σοβαροτητας αυτων, ειναι απο τις πιο καλα μελετημενες. Το ιδιο ακριβως ισχυει και για τον χυμο grapefruit και σε μικροτερο βαθμο για το εκχυλισμα pomegranate. Το πληθος της βιβλιογραφιας ειναι σεβαστο και διαθεσιμο ακομη και στον απλο καταναλωτη, ποσο μαλλον στις εταιριες που προμηθευουν το GSE ή στον ΕΟΦ που εγκρινει την κυκλοφορια του σκευασματος χωρις καμια προφυλαξη και ενημερωση.

Να τελειωνουμε...?

Μετα απο ολα αυτα, καταλαβαινει κανεις οτι η παρατεταμενη, προληπτικη χρηση GSE δεν πρεπει να γινεται, ειδικα οταν :
1.       ο ασθενης εχει χρονιο προβλημα υγειας και λαμβανει φαρμακευτικη αγωγη
2.       ο ασθενης πασχει απο δυσκοιλιοτητα
3.       ο ασθενης λαμβανει ισχυρη φαρμακευτικη αγωγη, της οποιας οι παρενεργειες μπορουν να είναι εξαιρετικα επιβλαβεις

Σε οξειες καταστασεις το GSE το δινουμε δια στοματος ΜΟΝΟ του, ακριβως σαν να διναμε μια αντιβιωση, εκτως  εαν ο ιατρος ή θεραπευτης μας γνωριζει πολυ καλα το θεμα. Ειναι απαραιτητη η παραλληλη χρηση προβιοτικων βακτηριων σε αποσταση απο την ληψη του εκχυλισματος GSE. Σε καθε περιπτωση, συμβουλευτειτε τον ιατρο, τον θεραπευτη ή τον φαρμακοποιο σας πριν την ληψη GSE.



No comments:

Post a Comment