Sunday, October 19, 2014

Αιθερια Ελαια
…ή εσανς και μεταξωτες κορδελες?
 Μερος B.

Ιστοριες για αγριους  που θα πρεπει να γνωριζει καποιος πριν βγει εξω στην ζουγκλα της Εναλλακτικης Ιατρικης για να αγορασει και να χρησιμοποιησει αιθερια ελαια.

Ειδη αιθεριων ελαιων 100% φυσικων

Κανοντας κατηγοριοποιηση των αιθεριων ελαιων για λογους πρακτικοτητας (ή και ασφαλειας) τα κατατασσουμε σε δυο κατηγοριες :
1.       Αιθερια ελαια καθορισμενου χημειοτυπου
2.       Αιθερια ελαια μη-καθορισμενου χημειοτυπου
O χημειοτυπος (chemotype) είναι μια ονομασια που δειχνει το επικρατεστερο τερπενιο στην συσταση του αιθεριου ελαιου. Στα αιθερια ελαια μη-καθορισμενου χημειοτυπου ο καθορισμος του επικρατεστερου τερπενιου απλως δεν εχει γινει. Να δωσουμε ένα πρακτικο παραδειγμα : Το αιθεριο ελαιο του δεντρολιβανου είναι ένα παρα πολύ χρησιμο και γνωστο αιθεριο ελαια με παρα πολύ ενδιαφερουσες χρησεις και θεραπευτικες ενδειξεις. Όταν όμως καποιος θελει παυσιπονη δραση θα επιθυμουσε να χρησιμοποιησει rosmarinus officinalis CT camphor (δεντρολιβανο με χημειοτυπο καμφορας) ενώ όταν θελει να κανει μια κρεμα για τις κοκκινες ραγαδες θα χρησιμοποιησει rosmarinus officinalis CT verbenone (δεντρολιβανο με χημειοτυπο βερμπενονης). Τα δυο αιθερια ελαια είναι από το ιδιο φυτο, το δεντρολιβανο. Όμως το δεντρολιβανο καμφορας βγαινει από δεντρολιβανο που φυεται σε γεωγραφικη περιοχη πολύ διαφορετικη από αυτή που φυεται το δεντρολιβανο που δινει αιθεριο ελαιο δεντρολιβανο βερμπενονης.
Εχει τοση μεγαλη σημασια αυτό? Ναι , εχει τεραστια σημασια και να δωσω ένα παραδειγμα για να το κατανοησουμε. Το αιθεριο ελαιο του θυμαριου εχει πολλες διαφορετικους χημειοτυπους όπως carvacrol, thymol, thujanol, linalool, geraniol, ενώ υπαρχουν και διαφορετικης ποικιλιας θυμαρια. Εάν καποιος χρησιμοποιησει thymus vulgaris CT carvacrol για ποση τοτε μπορει ευκολα να καταστρεψει το συκωτι του, να δημιουργησει «θεματακι» στο αυτονομο νευρικο συστημα και τελικα να «ταξιδεψει» στον Δημιουργο του από καταρρευση της αναπνευστικης λειτουργιας. Δεν προκυται να συμβει αυτό με το thymus vulgaris CT thujanol,  το οποιο εχει αντι-τοξικη δραση στο συκωτι και δεν επιρεαζει την αναπνευστικη λειτουργια. Η carvacrol που περιεχει το αιθεριο ελαιο αυτό είναι τοσο λιγη που δεν εκδηλωνει καποια δραση.
Αρα, πολλες συνταγες αιθεριων ελαιων που βρισκετε σε (μη-ιατρικα,ερασιτεχνικα) βιβλια είναι πρακτικως αχρηστες, και απορω με αυτους που τις εχουν γραψει εάν ποτε τις εχουν φτιαξει ή εάν εχουν «φαει» κανεναν δυσμοιρο! Για παραδειγμα, ειχα δει σε ένα συγγραμμα μια συνταγη για χαλαρωση που ειχε levandula angustifolia, oreganum majorana και thymus vulgaris (?)…αλλα αν πατε να την φτιαξετε «χαλαρωση» δεν θα δειτε, διοτι τα συνηθιστερα thymus vulg. που θα βρειτε στην αγορα θα είναι θυμολης ή καρβακρολης, τερπενια που διεγειρουν τον νευρικο συστημα…Για να δουλεψει η συνταγη θα πρεπει να βρειτε thymus vulgaris CT linalool.

Μια φορα ειχα στειλει μια συνταγη για κολπικα υποθετα για να παρασκευστει σε ένα γνωστο φαρμακειο. Η συνταγη ηταν :

Vag.Supp.3gr / 20supps

Τhymus vulgaris CT linalool ..…..2drops/supp.
Thymus vulgaris CT thujanol …...1 drop/supp.
Thymus vulgaris CT thymol ……...1drop/supp.
Thymus saturoides………………......2drops/supp.

Τα υποθετα παρασκευαστικαν  και εκαψαν τον βλενογοννο του κολπου της κυριας και δουλεια δεν εκαναν εννοειται, διοτι το ureoplasma παρεμεινε όπως ειχε. Γιατι εγινε αυτό? Μα επειδη η φαρμακοποιος δεεεεν καταλαβαινει από τετοια…εβαλε 6 σταγονες αιθεριο ελαιο θυμαρι θυμολης και μαλιστα 40% φυσικο…χαζη ηταν να αγορασει τα σωστα αιθερια ελαια ή χαζη ηταν να χασει την συνταγη?

Αντιλαμβανεται κανεις ότι όταν μια συνταγη αιθεριων ελαιων προκυται να καταναλωθει εσωτερικα ή προκυται να γινει υποθετο τα παραπανω πραγματα είναι θεματα ζωης και θανατου…Τα αιθερια ελαια πρεπει να είναι 100% φυσικα με καθορισμενο χημειοτυπο.

Αυτό βεβαια δεν σημαινει ότι όταν το αιθεριο ελαιο δεν είναι καθορισμενου χημειοτυπου δεν το χρησιμοποιουμε, διοτι όλα τα αιθερια ελαια εχουν χημειοτυπο. Εδώ δουλευει η…εμπειρη μυτη που δια της οσφρησης αντιλαμβανεται τον πιθανο χημειοτυπο του αιθεριου ελαιου. Παραδειγμα, το rosmarinus off. CT cineol εχει μικρη αλλα αισθητη διαφορα με το rosmarinus CT verbenone και τεραστια διαφορα στην μυρωδια με το rosmarinus off. CT camphor.

1 comment:

  1. Στο μονο καταστημα που εχω βρει ποσιμα αιθερια ελαια με αναγραφεν χημειοτυπο ειναι το www.sensities.com.

    ReplyDelete