Thursday, October 9, 2014

Η βιταμινη C

Ισως το πιο γνωστο και πολυσυζητημενο συμπληρωμα διατροφης μεσα από έναν άλλο πρισμα

Η γνωστη σε ολους βιταμινη C ή αλλιως με το ονομα L-ascorbic acid ανηκει στην κατηγορια των οργανικων οξεων και ηταν από τα πρωτα συμπληρωματα που εμφανιστηκαν στο φαρμακειο. Δυστυχως ο ανθρωπινος οργανισμος, μαλλον από καποιο λαθος, δεν καταφερνει να παραγει βιταμινη C και για τον λογο αυτό θα πρεπει να την προμηθευται από την τροφη ή από συμπληρωμα διατροφης. Και μιας και οι βιταμινες των τροφιμων πεθανανε, θα πρεπει να τις προμηθευεται από…συμπληρωματα διατροφης που θα βρισκει στο αγαπημενο του φαρμακειο. Λογω της αδιαμφισβητητης αξιας της, η βιταμινη C πλεον, εχει γινει και φαρμακευτικο σκευασμα όπως για παραδειγμα αναβραζοντα δισκια, φακελα, εναιωρηματα με την ονομασια VitOrange, ενεσιμες αμπουλες όπως οι Vitamin C Loges και  Pascorbin Inj.Sol, συνδυαζομενη με γνωστες αντιφλεγμονωδης ουσιες όπως η παρακεταμολη (Depon Vit C, Apotel C κ.α) ή το ακετυλο-σαλικυλικο οξυ (Aspirin C) αλλα και συνδυαζομενη με άλλες βιταμινες του συμπλεγματος Β (πχ Nectadon-C) ή μεταλλα (πχ Vitorange Calcium). Ολες οι εταιριες παραφαρμακων εχουν σιγουρα ένα προιον-συμπληρωμα βιταμινης C.
Αρχικα, η βιταμινη C εμφανιστικε μονη της σε ένα συμπληρωμα διατροφης, εν’συνεχεια εμφανιστικε παρεα με βιοφλαβονοειδη από κιτρο (citrus bioflavonoids), μετα με βιοφλαβονοειδη ασερολας, αγριοτριανταφυλλιας, αγριογαρουφαλιας, αγριων μουρων, ημερων μουρων, ασπρα μουρα, μαυρα μουρα…
Ακομη πιο τελευταια μοστραρουν ζορικα η βιταμινη Ε, η ρουτινη, η δι-υδρο-κερσετινη (βλεπε Life Extention), το αλφα λιποικο οξυ (Βλεπε NOW)  μαζι με την βιταμινη C και ειμαι απολυτως σιγουρος ότι θα εχουμε και συνεχεια…
Αρχικα ειχαν βγει ταμπλετες ή και καψουλες των 135mg, 250mg, 300mg και αργοτερα των 500mg, 1000mg και  1500mg, σταδιακης αποδεσμευσης, γρηγορης αποδεσμευσης, buffered C ή αλλιως μειωμενη οξυτητας (μειγμα ασκορβικου οξεως και ασκορβικου αλατος 1:1) και άλλα διαφορα αποδεσμευτικα κολπα. Τυπικα, σημερα στα φαρμακεια θα βρουμε ταμπλετες των 500 και 1000mg με προτεινομενη δοση από 1 εως και 3 ταμπλετες ημερισιως, ενώ δεν είναι λιγοι οι φαρμακοποιοι ή οι εναλλακτικοι θεραπευτες/ιατροι που προτεινουν εως και 10.000mg ημερισιως (που μεταφραζεται σε τουλαχιστον 10 ταμπλετες)
Για να μπερδευτουμε ακομη περισσοτερο, στο εμποριο βγηκε, εκτως του L-ascorbic acid, το ascorbic acid σκετο…το οποιο είναι το D-ascorbic acid ή isoascorbic acid, το οποιο είναι ένα πολύ γνωστο  συντηρητικο τροφιμων και μη-ενεργος μορφη της βιταμινης C…και το οποιο διαφορες εταιριες το «πουλανε» ως…βιταμινη C.

Επιπροσθετα, στην αγορα βγηκαν και τα λεγομενα ασκορβικα αλατα (ascorbates) όπως το ασκορβικο αλας νατριου, καλιου, ασβεστιου και μαγνησιου, με πιο γνωστα του νατριου και του ασβεστιου, λιγοτερο γνωστο του μαγνησιου και ελαχιστα γνωστο του καλιου.
Επιπλεον βγηκαν και εστερες του ασκορβικου οξεως όπως ο παλμιτικος εστερας και ο στεαρικος εστερας του ασκορβικου, αλλα και μειγματα L-ασκορβικου οξεος με μεταβολιτες αυτου όπως το L-θρεονικο οξυ, το L-ξυλονικο οξυ, το L-λυξονικο οξυ ή/και αλατα αυτων (βλεπε Solgar)

Τελικα, να παιρνουμε βιταμινη C ή μας δουλευουν?

Είναι πολύ σημαντικο εως κρισιμο να παιρνουμε Βιταμινη C καποιες εποχες οπως το φθινοπωρο και ο χειμωνας ή σε καποιες περιπτωσεις προβληματων υγειας αλλα…ταυτοχρονα μας δουλευουν κιολας. Και μας δουλευουν για τα καλα…

Το πρωτο για το οποιο μας «δουλευουν» είναι ότι τα περισσοτερα, αν όχι όλα, τα συμπληρωματα βιταμινης C δεν είναι φυτικα…δεν είναι φυτικης προελευσης, αλλα συνθετικα, ασχετως αν τα κουτια των προιοντων μοστραρουν μαζι με προιοντα φυτικης προελευσης στο ραφι ή επειδη επανω στο κουτι εχει τυπωμενα πορτοκαλια, μανταρινια και ασερολες!! Σε οποιο φαρμακειο και να πατε, αν θα ρωτησετε «…η βιταμινη C αυτης της εταιριας είναι φυτικη?», «…ναι» θα σας πουνε αλλα…ψευδονται. Υπαρχει κατι κακο, υποπτο σε αυτή την ιστορια…περαν του ψεματος? Όχι, απολυτως κανενα…και συνεχιζουμε.

Το δευτερο για το οποιο μας «δουλευουν» είναι ότι τις περισσοτερες φορες, δεν παιρνουμε αυτό που πρεπει να παρουμε, αυτό που θελουμε να παρουμε, και παιρνουμε εκεινο που θελουνε εκεινοι να παρουμε, μεσω παραπλανησης δια της παραπληροφορησης  εν’γνωσει τους και εν’αγνοια μας.

Να πω ένα παραδειγμα. Βλεπεις ένα ωραιο κουτι βιταμινης C που αναγραφει κατι σε Vitamin C 1000mg with acerola bioflanoids και εχει και τα φρουτα της ασερολας να λαμπουν στην προσοψη και σου λεει ο φαρμακοποιος «…είναι φυτικη βιταμινη C από ασερολα…», ενώ αν γυρισεις να διαβασεις στα περιεχομενα θα διαβασεις  Vitamin C (as L-ascorbic acid) 990mg, Acerola fruit powder 10mg. Δηλαδη, το σκευσμα είναι χημικο ασκορβικο οξυ με ελαχιστη (1%) σκονη (όχι βιοφλαβονοειδη) από ασερολα…
Και εδώ τειθονται διαφορα θεματα.
 Πρεπει να αναφερουμε οτι δεν εχει νοημα να λαμβανουμε L-ascorbic acid από ένα συμπληρωμα, διοτι το ασκορβικο οξυ απορροφαται πολύ γρηγορα και σε μιση ωρα εχει αποβληθει στην κυστη μας…ωραιαααα…η κυστη μας τωρα είναι γεματη με βιταμινουχα κατουρα…εεε και? Εάν είναι να δωσετε χρηματα για ασκορβικο οξυ, τοτε αγοραστε φαρμακευτικο σκευασμα τυπου Vitorange ή πληρωστε καμια 20αρια ευρω για να παρετε έναν «κουβα» κιλου L-ασκορβικου οξεως απου τις εταιριες χημικων!
Στα συμπληρωματα διατροφης κανονικα θα επρεπε να χρησιμοποιουνται άλλες μορφες της βιταμινης C που να μενουν περισσοτερη ωρα στο αιμα, όπως τα ασκορβικα αλατα και γενικα οι μεταβολιτες του ασκορβικου. Αυτό το κανουν πολύ λιγες εταιριες…και όταν το κανουν, «χτυπανε» τις τιμες των προιοντων χωρις να υπαρχει λογος. Επιπροσθετα, η εταιρια θα πρεπει ( αν σεβεται τον καταναλωτη) να χρησιμοποιει ουσιες που, ειτε να ανακυκλωνουν-αναγεννουν την βιταμινη C στο αιμα, ειτε να καθυστερουν την αποβολη της από το αιμα. Εδώ παιζουν ρολο τα βιοφλαβονοειδη του κιτρου, τα οποια καθυστερουν την αποβολη του ασκορβικου από το αιμα και το λιποικο οξυ το οποιο λεγεται ότι αναγεννα την βιταμινη C που οξειδωθηκε. Όταν λεμε βιοφλαβονοειδη κιτρου, δεν εννουμε σκονη από φλουδα κιτροειδων. Εννουμε τις βιοφλαβονοειδης ουσιες που απομονωθηκαν με καποια μεθοδο από τις φλουδες… Για το παραπανω παραδειγμα, άλλο πραγμα είναι το Acerola bioflavonoids και άλλο είναι το Acerola fruit powder!!!
Περα των βιοφλαβονοειδων του κιτρου που η δουλεια τους είναι να «κρατουν» την βιταμινη C περισσοτερο χρονο στο αιμα και που νοημα υπαρξης εχουν όταν βρισκονται σε ένα ποσοστο μεγαλυτερο του 1%, τα υπολοιπα βιοφλαβονοειδη (acerola, rosehip, rutin ή quercetin) σε τοσο μικρα ποσοστα δεν ξερω τι νοημα εχουν για τις εταιριες που διαθετουν τα προιοντα. Πραγματι, βιοφλαβονοειδη τετοια εχουν ισχυρη συνεργια με την βιταμινη C, αλλα εξ’αιτιας της χαμηλης τους απορροφησης (π.χ. 17-20% περιπου από την rutin φτανει στο αιμα) θα πρεπει να είναι σε γενναιοδωρες ποσοτητες μεσα στην φορμουλα. Σε μια ταμπλετα των 1000mg το να βαλει κανεις 10mg quercetin είναι απλο…marketing!!!

Το τριτο  για το οποιο μας «δουλευουν» είναι  η συνιστωμενη δοση και κυριοτερα, ο τροπος ληψης αυτης.

Είναι γνωστο εδώ και παρα πολύ καιρο ότι η απορροφηση της βιταμινης C από το εντερο εξαρταται ισχυρα από την ποσοτητα της ληψης. Τυπικα νουμερα λενε τα εξης :  Για ληψη 250mg βιταμινης C εχουμε μια απορροφηση της ταξης του 70% και για ληψη 1000mg βιταμινης C εχουμε μια απορροφηση της ταξης του 50%, ενώ μπορει να φτασει στο 15% για ληψη περιπου 10gr βιταμινης C. Ο λογος για τον οποιο συμβαινει αυτό είναι πλεον κατανοητος από τους επιστημονες αλλα αρκετα τεχνικος για να αναφερθει εδώ. Αρα, ο σωστος τροπος ληψης βιταμινης C είναι ειτε με ληψη μικρων δοσεων της ταξης των 250mg-500mg ανα δοση σε τακτα χρονικα διαστηματα της ταξης των 2ωρων, ειτε μεσω ενός σκευασματος σταδιακης απορροφησης που να περιεχει ασκορβικο αλας ή και εστερα(όχι ασκορβικο οξυ) με βιοφλαβονοειδη κιτρου. Εάν αγορασετε ένα σκευασμα βιταμινης C των 1000mg τοτε καλυτερα θα είναι να κοψετε την ταμπλετα στα δυο…ακομη και εάν χαλασει το δευτερο μισο (όπως ισχυριζονται οι…εταιριες) θα το κατουρουσατε, ουτως ή αλλως!
Αυτά δεν τα λενε οι εταιριες γιατι θελουν να πουλησουν οσο το δυνατον περισσοτερα σκευασματα. Αλλα γιατι δεν σας τα λενε οι ιατροι και οι φαρμακοποιοι?? Ο λογος είναι ότι δεν τα γνωριζουν!!! Δεν γνωριζουν ουτε καν για την βιταμινη C…θελετε να μιλησουμε για αλλα…? Και γιατι δεν γνωριζουν…?Διοτι δεν ενδιαφερθηκαν. Ενδιαφερονται μονο για τα «δωρακια» των ιατρικων επισκεπτων για να συνταγογραφουν τα σκευασματα της εταιριας και οι φαρμακοποιοι ενδιαφερονται για τις εκπτωσεις που τους κανουν οι εταιριες. Βρε δε πα να είναι μουφα το προιον…εάν  η εταιρια δινει στα 10 τεμαχια και αλλα 4 δωρο, το προιον θα μοστραρει πρωτη μουρη στο ραφι…και ο υπαλληλος θα το προτεινει με παθος!

Το τεταρτο, και τελευταιο,  για το οποιο μας «δουλευουν» είναι  το κοστος, η αξια του προιοντος.

Γιατι είναι τοσο ακριβα τα σκευασματα…? Η βιταμινη C, και να βαλουμε το ασκορβικο νατριο για παραδειγμα είναι τραγικα φθηνη, περιπου 25-30ευρω το κιλο, τα βιοφλαβονοειδη του κιτρου είναι ακριβουτσικα περιπου 300ευρω το κιλο, αλλα βαζω μολις 1-3% από δαυτα, τα βιοφλαβονοειδη της ασερολας είναι φθηνα περιπου στα 150ευρω ανα κιλο αλλα βαζω περιπου 10% από αυτά, το λιποικο οξυ είναι ακριβουτσικο περιπου στα 300ευρω το κιλο αλλα βαζω περιπου 20mg ανα καψουλα και η ρουτινη/κερσετινη εχουν λογικες τιμες περιπου στα 150-200ευρω το κιλο και θα χρησιμοποιουσαμε 50mg ανα καψουλα …και μιλαμε για τιμες λιανικης!!! Για τα χρηματα που πληρωνεται για μια απλη βιταμινη C τυπου ασκορβικου οξεως θα μπορουσατε να παιρνατε κατι πραγματικα καλο για εσας και να πιανουν τοπο τα χρηματα σας.

Πως θα ηταν ένα σωστο προιον βιταμινης C ?

500mg sodium ascorbate, 50mg quercetine, 10mg alpha lipoic acid, 10mg citrus bioflavonoids, 90mg acerora or rosehip bioflavonoids

,χωρανε ανετα σε μια καψουλα νουμερο Ν00 (η λεγομενη των 750mg) και παρασκευαζεται ευκολα και ανετα από έναν φαρμακοποιο που εχει μερακι…

Θα πρεπει να λαμβανουμε 1 καψουλα πρωι-μεσημερι-απογευμα και βραδυ (!) και η διαφορα που εχει με «φτασμενα» προιοντα της αγορας είναι απλως…τεραστια.

1 comment:

  1. Θα ηταν χρησιμο επισης αν μας εγραφες η αν ηξερε καποιος αλλος που θα βρισκαμε ολα αυτα τα υλικα....

    ReplyDelete