Monday, October 20, 2014

Θεωρια πιθανοτητων, στατιστικη, κλινικες μελετες, ο Bayes και το κακο συναπαντημα.

Μια ημι-πραγματιστικη και φιλοσοφικη θεωρηση των κλινικων μελετων από τον Μενελαο Νεοφωτιστο, Βιοφυσικο.

Τα μαθηματικα αξιωματα της στατιστικης θεωριας

Η πιθανοθεωρια του Bayes και η στατιστικη θεωρια που χτιστηκε από την πρωτη, αποτελεσαν τα θεμελια της βιο-στατιστικης, η οποια είναι το βασικο εργαλειο για την διεξαγωγη συμπερασματων από ιατρικα πειραματα που υποκεινται σε τυχαιοτητα-ητοι κλινικες μελετες. Στις κλινικες μελετες χρησιμοποιουνται τα μαθηματικα της πιθανοθεωριας του Bayes για να εξαχθουν συμπερασματα σχετικα με καποιο ιατρικο-βιολογικο-βιοχημικο-φαρμακολογικο γεγονος ή φαινομενο. Περα των ηθικων, οικονομικων, κοινωνικοπολιτικων ερωτηματων που μπορουν να τεθουν για το κατά ποσον μια κλινικη ερευνα-μελετη  εχει διεξαχθει και εχει εξαγει συμπερασματα με αμεροληπτο και επιστημονικο τροπο, είναι απαραιτητο να δει καποιος εάν το μαθηματικο εργαλειο που χρησιμοποιειται μπορει να παρεχει ασφαλη συμπερασμτα και τα περιγραψει την πραγματικοτητα με την επιθυμητη ακριβεια.

Αξιωματα πανω στα οποια βασιζεται η μαθηματικη θεωρια των πιθανοτητων του Bayes, καθως και τα συμπερασματα αυτης.

1.       Το πεδιο του χωρου και του χρονου είναι απολυτως το ιδιο αντιληπτο, τοσο για τους  παρατηρητες οσο και για τα αντικειμενα του πειραματος.
2.       Τα αντικειμενα του πειραματος διαθετουν ιδιοτητες και όχι ποιοτητες.
3.       Οι ιδιοτητες των αντικειμενων του πειραματος διαθετουν κανονικοτητα (ή κανονικη τυχαιοτητα) και γι’αυτό το λογο ονομαζονται ανεξαρτητες μεταβλητες.
4.       Οι ιδιοτητες των αντικειμενων του πειραματος είναι σταθερες σε τοπικο χρονο ή χωρο.
5.       Η εκβαση του πειραματος δεν μπορει να επιρεαστει από τον χωρο και  χρονο εκβασης αυτου.
6.       Η εκβαση του πειραματος δεν μπορει να επιρεαστει από τον παρατηρητη.
7.        Η εκβαση ενός πειραματος δεν μπορει να επιρεαστει απο την εκβαση αλλου ανεξαρτητου πειραματος.
8.       Οι παρατηρητες ενός πειραματος είναι ιδανικοι και νευτωνιοι, δεν διαθετουν ιδιοτητα ή ποιοτητα, διαθετουν δε, ένα ιδανικο  ρολοι για να παρατηρουν τον χρονο και ένα ιδανικο μετρο για να παρατηρουν τον χωρο.
9.       Οι μετρησεις των παρατηρητων είναι απολυτες.
10.   Οι μετρησεις ενός παρατηρητη δεν μπορουν να επιρεασουν τις μετρησεις ενός αλλου.

Τα περισσοτερα, αν όχι όλα, από τα παραπανω αξιωματα δεν ισχυουν στις κλινικες μελετες. Για την ακριβεια, στις κλινικες μελετες σπανια δινεται σημασια στο κατά ποσον επαληθευονται όλα τα παραπανω, ενώ οι περισσοτεροι κλινικοι μελετητες εχουν αγνοια των μαθηματικων που χρησιμοποιουν. Για τον λογο αυτό, τα συμπερασματα που δινουν είναι από αναληθη εως ανακριβη, μιας και η επεξεργασια των μαθηματικων δεδομενων και η εξαγωγη συμπερασματων βασιζονται σε ένα απλοποιημενο μαθηματικο μοντελο που δεν δυναται να περιγραψει δυναμικες αλληλεπιδρασεις πολυπλοκων και χαοτικων βιολογικων συστηματων μεσω των εννοιων τυχαιοτητα-κανονικοτητα-πιθανοτητα.
Αντιθετα, στην στατιστικη αναλυση βιολογικων συμβαντων στο ανθρωπινο ειδος (και όχι μονο…)
κυριαρχες είναι  οι εννοιες επιλογη – βουληση – δυνατοτητα, οι οποιες είναι σχεδον αντιθετες με τις προηγουμενες!

Θεωρωντας αναγκαια και απαραιτητη την διεξαγωγη κλινικων μελετων για τον ελεγχο υποθεσεων ιατρικου περιεχομενου θα πρεπει να επαναπροσδιορισουμε τα εξης :
1.       Την δημιουργια νεας μαθηματικης στατιστικης θεωριας που να συμπεριλαμβανει ολες τις παραμετρους ποιοτητας και σχετικοτητας που δεν συμπεριλαμβανει η θεωρια του Bayes.
2.       Την διεξαγωγη κλινικων μελετων που να προσεγγιζουν όλα τα παραπανω αξιωματα με οσο το δυνατον περισσοτερη ακριβεια, ώστε να μπορουν να δωσουν πιο συγκεκριμενα πορισματα.

Ασπρα, κιτρινα, πρασινα, μπλε…καραβακια στο Αιγαιο…

Ας υποθεσουμε ότι εχουμε 4000 κουτια ιδια με ασπρες, κιτρινες, πρασινες και μπλε μπαλες 10 το πληθος συνολικα. Κάθε κουτι εχει ακριβως το ιδιο πληθος μπαλων από ένα συγκεκριμενο χρωμα, ακριβως επειδη τα κουτια είναι ιδια. Στοχος μας είναι μεσω στατιστικης να ανακαλυψουμε ποσες ασπρες, κιτρινες, πρασινες και μπλε μπαλες εχει καθε κουτι,  τραβωντας  μονο μια μπαλα από κάθε κουτι. Ας υποθεσουμε ότι στο τελος του πειραματος κάθε κουτι περιεχει κατά μια μπαλα λιγοτερη και εχουμε μαζεψει τα εξης : 1215 ασπρες, 808 κιτρινες, 798 πρασινες και 1179 μπλε. Αρα μπορουμε να υποθεσουμε ότι τα 3/10 των σφαιρων στο κάθε κουτι είναι χρωματος ασπρου, τα 2/10 των σφαιρων θα είναι κιτρινες, τα 2/10 θα είναι πρασινες και τα υπολοιπα 3/10 θα είναι μπλε. Αρα, κάθε κουτι  εχει 3 ασπρες μπαλες, 2 κιτρινες, 2 πρασινες και 3 μπλε, συνολο 10 μπαλες. Ποσο ασφαλεις ειμαστε στο συμπερασμα μας? Παρα πολύ ασφαλης, διοτι τα κουτια είναι ιδια!!!
Ας σκεφτει κανεις ποσο ασφαλεις θα ημασταν στο συμπερασμα μας, εάν τα κουτια ηταν διαφορετικα εστω και λιγο, ή εάν τα κουτια ειχαν την δυνατοτητα να επιλεξουν να αλλαξουν χρωμα στις μπαλες που διαθετουν, ή εάν τα κουτια ειχαν την βουληση να δωσουν στον παρατηρητη τις μπαλες που προτιμουσαν (συναισθηματικα)…

Από τις ασπρες, κιτρινες, πρασινες μπαλες στις ασθενειες και την θεραπεια.

Τωρα, εχοντας το παραπανω πειραμα στο νου, σκεφτειτε μια κλινικη μελετη, οπου 400 ατομα επιλεγουν (βουληση) να συμμετεχουν σε μια κλινικη μελετη, γιατι δεν εχουν στον ηλιο μοιρα και πιστευουν (βουληση) ότι ετσι θα κερδισουν καποια καλα λεφτα, διοτι τρεφουν ελπιδες (ελπιδα=επιλογη+βουληση) ότι μπορει (δυναμικη, δυνατοτητα) να γινουν καλα από το καινουργιο και πολλα υποσχομενο φαρμακο (εχει γινει ηδη ένα σχετικο μαρκετινγκ), διοτι σιχαθηκαν την ζωη τους και πιστευουν ότι ετσι θα εχουν μια καλη πιθανοτητα να τιμωρησουν τον εαυτον τους (ή αλλους) και πεθανουν χωρις τις τυψεις ότι αυτοκτονησαν…ποιος ξερεις για ποιον πραγματικα λογο θελουν να συμμετεχουν σε μια κλινικη μελετη. Αυτοι οι ανθρωποι, παιρνουν ένα ιδιο  χαπι (φαρμακο ή placebo) αλλα ολοι τους είναι θεμελιακα διαφορετικοι σε όλα τους. Ακομη και η αντικειμενη πραγματικοτητα (την οποια αντιλαμβανεται μια ηλεκτρονικη καμερα) φαινεται πολύ διαφορετικη στα διαφορετικα ματια, αυτια, νου, συναισθημα, ψυχη τους.

Γενικευση συμπερασματων, Γραμμικη λογικη και το Παιχνιδι του κρυφτου

Ας υποθεσουμε ότι διεξαγουμε μια κλινικη ερευνα για μια ουσια φυσικης προελευσης που για χαρη λογου ονομαζεται πιεσολη και για την οποια εχουμε την ενδειξη ότι ανεβαζει την αρτηριακη πιεση. Η ερευνα διεξαγεται με πολύ καλα σταθμισμενο δειγμα, είναι διπλα τυφλη-κουφη-μουγκη ερευνα και διεξαγεται σε μια τοποθεσια Α που περιβαλλεται από ένα περιβαλλοντικο υποβαθρο Α’. Το αποτελεσμα της ερευνας είναι σαφες. Η ουσια προς διερευνηση εχει σαφως υπερτασικη δραση και εξακριβωνεται και ο μηχανισμος δρασης της ουσιας που δικαιολογει την δραση της. Ποσο χρησιμο είναι το συμπερασμα αυτό? Προσωπικα, πιστευω ότι είναι, τοσο χρησιμο, οσο και η αρχικη ενδειξη απο την οποια ξεκινησε η μελετη! Και τουτο για τον εξης λογο : Ποιος είναι σιγουρος για τους παραγοντες που παιξανε θετικο ρολο (βοηθησαν θετικα) στην δραση του φαρμακου? Κανεις!! Ξερει κανεις εάν η φυλη επαιξε ρολο στην εκβαση του πειραματος? Ξερει κανεις εάν το ορμονικο-κυρκαδιο προφιλ επαιξε ρολο στην εκβαση του πειραματος? Ξερει κανεις εάν η πλειοψηφια  του δειγματος είναι ανθρωποι κατω από υποκειμενικο στρες? Ξερει κανεις εάν μια άλλη πλειοψηφια του δειγματος εχει «ταση» να κανει υπερταση (κατι που δεν αναγνωριζεται ευκολα με ιστορικο και σιγουρα ουτε με βιοχημικες ή άλλες εξετασεις). Ξερει κανεις εάν η σταθμη ηλεκτρομαγνητικης ακτινοβολιας από κινητα, κεραιες, WiFi και αλλα μπορουν να επιρεασουν θετικα την εκβαση της μελετης? Ολες οι παραπανω ερωτησεις ενεχουν μια σοβαροτητα…θα μπορουσαμε να κανουμε και άλλες που…φαινομενικα δεν θα εχουν σοβαροτητα.
Ποσο σιγουρος είναι καποιος για το αποτελεσμα μιας δευτερης κλινικης μελετης που διεξαγεται σε τοποθεσια Β που περιβαλλεται από ένα περιβαλλοντικο υποβαθρο Β’ από του ιδιους ερευνητες σε ένα άλλο δειγμα, ομοιως σωστα σταθμισμενο? Εχει συμβει πολλες φορες δυο κλινικες μελετες να διαφωνουν στο αποτελεσμα, δηλαδη, να υποθεσουμε ότι η Β κλινικη μελετη συμπεραινει ότι η ληψη της πιεσολης δεν σχετιζεται με την ανυψωση της αρτηριακης πιεσης. Τελικα…?
Τελικα, κραταμε το οποιο συμπερασμα θελουμε (ή βολευει) να κρατησουμε, ειτε ετσι απλα, ειτε κανωντας μια δευτερη κλινικη μελετη που θα βγαλει ότι η πιεσολη εχει οντως υπερτασικη δραση. Προφανως θα μπορουσαμε να κανουμε κλινικη μελετη που να βγαλει το αντιθετο, αλλα επειδη δεν βολευει, δεν θα την κανουμε…!Γιατι να παιζουμε το παιχνιδι του κρυφτου με τον εαυτον μας?

Και από την στιγμη που βγηκε το συμπερασμα ότι η ουσια πιεσολη εχει υπερτασικη δραση ξεκιναει ο παραλογισμος της γραμμικης λογικης :

Το φυτο-δρογη που περιεχει το αλκαλοειδες πιεσολη ανεβαζει την αρτηριακη πιεση -> το φυτο απαγορευεται να το χρησιμοποιουν ανθρωποι με υπερταση, ιστορικο εγκαφαλικου, καρδιαγγειακα προβληματα, εγχειρηση στα ματια, προβλημα στα νεφρα, ανευρισμα στον, στην…
Καποια στιγμη το φυτο το κανουν τσαι καποιοι τυποι και πεθαινουν από εγκεφαλικο εξάιτιας του φυτου που περιεχει το αλκαλοειδες πιεσολη, ασχετα εάν η πιεσολη είναι αμιγως ελαιοδιαλυτη και εντελως υδροφοβη και αρα δεν διαλυεται στο τσαι. Οπωτε, το συμπερασμα βγηκε: Η καταναλωση του φυτο μπορει να προκαλει εγκεφαλικο, αρα το φυτο είναι επικινδυνο.

Όλα τα παραπανω είναι ασφαλη, λογικα, γραμμικα συμπερασματα, βασισμενα σε γραμμικα αρα. Εδώ αρχιζω καπως να μπερδευομαι, διοτι μεχρι τωρα από τα λιγα που ξερω, η βιοστατιστικη είναι μια μεθοδος που μελεταει πολυπλοκα, μη-γραμμικα, δυναμικα, χαοτικα βιοσυστηματα, στα οποια η κοινη, γραμμικη λογικη δεν εχει κανενα νοημα, καμια αξια. Κατά δευτερον, η φαρμακολογια είναι μια κατά βαση προσεγγιστικη, ημι-εμπειρικη επιστημη ακριβως επειδη το θεμα το οποιο μελεταει δεν διαθετει καμια διαθεση…γραμμικοτητας!

Να δωσω ένα παραδειγμα, γνωστο σε ολους κατά καποιο τροπο. To πασιγνωστο panax ginseng. Το panax ginseng ή κορεατικο τζινσενγκ είναι "ευρεως" γνωστο ότι ανεβαζει την αρτηριακη πιεση. Εάν μελετησει κανεις ενα προς ενα τα αλκαλοειδη της οικογενειας των τζινσενγκοσιδων θα ανακαλυψει ότι καποιες από αυτές εχουν υπερτασικη δραση και άλλες εχουν υποτασικη δραση! Εάν δω το ginseng μεσα από το πρισμα μια τζινσενγκοσιδης με υποτασικη δραση (χανοντας την πληρη εικονα του φυτο, η οποια είναι εμπειρικη) μπορω να βγαλω το συμπερασμα ότι το τζινσενγκ εχει υποτασικη δραση. Θα μπορουσε να γινει και το αντιθετο. Τελικα, το τζινσενγκ μπορει πραγματι να εχει αντι-υπερτασικη δραση σε καποιους, υπερτασικη σε καποιους αλλους και καμια δραση σε καποιους τριτους…!

Χαος, αγνοια και στατιστικη.  Το παραδειγμα του αρμονικου ταλαντωτη.


Το χαος είναι το προβλημα που μελεταμε, η αγνοια όμως είναι το προβλημα το δικο μας και η βιο-στατιστικη το μονο εν’αγνοια εργαλειο που διαθετουμε. Είναι σαν να προσπαθω να κανω στατιστικη για να βγαλω ένα συμπερασμα, ένα πορισμα για τα προτιμηταια στιγμιοτυπα ενός πληθους ιδιων ιδανικων αρμονικων ταλαντωτων που ταλαντωνονται με τις ιδιες αρχικες συνθηκες. Εεε..αυτο δεν γινεται, η «αρμονικη» του φυση το απαγορευει…όχι η αγνοια μας!




9 comments:

  1. Παραδοξολογείς για να επιβεβαιώσεις τις προσχηματισμένες απόψεις σου. Επικαλείσαι νόμους της επιστήμης για να αποδομήσεις την επιστημονικη μέθοδο. Κάτι σαν τους τζιχαντιστές που φοιτούν σε σχολεία της Δύσης. Επιφανειακή προσέγγιση χωρίς καμία γνώση της ουσίας. Μάλλον δεν έχεις τελειώσει κάποιο επίσημο ΑΕΙ. Δεν πειράζει, άκου: όσον αφορά τους ginsengosides που γράφεις, για το Panax δε γνωρίζω αλλά για το Ginkgo αυτά είναι γνωστά εδώ και χρόνια. Το αμφίδρομο των φυσιολογικών δράσεων που χαρακτηρίζει μερικές φορές τα φυτικά σκευάσματα είναι γνωστό φαινόμενο και οφείλεται στην πολυπαραγοντικότητα των φυτικών μιγμάτων. Σε μία διπλή τυφλή ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο κλινική μελέτη (από αυτές που "αρνείσαι") Ολλανδοί επιστήμονες απέδειξαν ότι ένα τυποποιημένο μίγμα συστατικών του Ginkgo biloba ασκεί διαφορετικές δράσεις σε διαφορετικούς ανθρώπους ανάλογα με την κατάσταση της φυσιολογικής τους λειτουργίας: μείωνε την περιφερική ροή αίματος σε όσους ήταν αυξημένη και την αύξανε σε όσους ήταν μειωμένη. Και πρόσεξε: μιλάμε για τυποποιημένο μίγμα. Πιθανώς να μην καταλαβαίνεις τη σημασία αλλά είναι τεράστια. Και όμως, δεν πρόκειται για τίποτε μαγικό ούτε σημαίνει ότι η ερμηνεία της επιστήμης είναι σχετική ή δεν έχει ακλόνητους νόμους. Είναι χαρακτηριστικό μιγμάτων που περιέχουν ουσίες που δυνητικά ασκούν αντίθετες ενέργειες. Υπό κάποιες συνθήκες η μία ενέργεια δε θα εκδηλωθεί (σίγαση) και η άλλη θα ενεργοποιηθεί. Πάρε και τη βιβλιογραφία για να χεις να διαβάζεις τώρα που έρχεται κρύο 2. Boelsma E, Lamers R, Hendricks H et al. Evidence of the Regulatory Effect of Ginkgo biloba Extract on Skin Blood Flow and Study of its Effects on Urinary Metabolites in Healthy humans" Planta Med, 2004,70, 1052-7.

    ReplyDelete
  2. Το ginkgo biloba ειναι ενα εξαιρετικο βοτανο, το εχω χρησιμοποιησει συχνα στο παρελθον. Τοτε, δεν υπηρχε στην αγορα πρωτων υλων ξηρο εκχυλισμα, αλλα παρολα αυτα τοσο το βαμμα οσο και η καψουλες με την σκονη του φυτο εκανε εξαιρετικη δουλεια. Το συστηνω μαζι με vaccinium myrtilus και lycium barbarum, ισως και με λιγο ψευδαργυρο για αυτους που οδηγανε νυχτα ή κουραζουν τα ματια τους. Μαλλον και τα δικα σου κουρασμενα θα ειναι, οπωτε σου συστηνω να αρχισει να χρησιμοποιεις λιγο Ginkgo και να διαβαζεις λιγοτερο για αυτο. Αν διαβασες στην αρχη (αλλα μαλλον δεν διαβασες), ειμαι βιοφυσικος και τελειωσα στην Αθηνα, οπωτε δεν χρειαζεται να με προσβαλλεις. Εαν ξαναγυρνουσα πισω στο παρελθον δεν νομιζω οτι θα επαναλαμβανα το λαθος του...ΑΕΙ...διοτι τα ΑΕΙ μονο φιγουρα ειναι. Οπωτε σωσε με απο τον ψυχολογικο πολεμο της ανωτεροτητας ή κατωτεροτητας, διοτι η λεξη ΑΕΙ δεν μου λεει κατι. Αν σου λεει εσενα, παω πασο και συνεχιζω. Το αρθρο δεν αφοριζει τις κλινικες μελετες, το αντιθετο. Λεει πως επιβαλλονται, αρκει να ειναι αμεροληπτες και να γινονται με τον σωστο τροπο. Περιπου σαν τον τροπο που προτεινε ο φιλος σου (για εμενα αντιπαθης εχθρος για λογους που δεν εχουν καθολου να κανουνε με τις κλινικες μελετες...). Επισημαινει, ομως, ενα πολυ σημαντικο προβλημα που προσπαθησα με λιγα λογια και γλαφειρο τροπο να αναδειξω. Δηλαδη το γεγονος οτι το μαθηματικο μοντελο στο οποιο βασιζεται η βιοστατιστικη μπαζει απο παντου. Ισως αυτο δεν το καταλαβαινεις διοτι δεν εχει λιωσει ο πωπος σου στα μαθηματικα, οπως ο δικος μου δεν εχει λιωσει στην φαρμακολογια και την μεθοδολογια κλινικων μελετων. Και αυτο δεν μπορεις να το αρνηθεις, διοτι τα βαρβατα μαθηματικα κατω απο την θεωρια σταστικης δεν τα εχεις παρει μυρωδια για εισουν στην φαρμακευτικη σχολη και οχι στο φυσικο ή μαθηματικο. Αυτο ειναι που αναδεικνυω με το αρθρο και τιποτα παταπανω. Τελος, διαφωνω καθετα στο γεγονος οτι η ερμηνεια της επιστημης δεν ειναι σχετικη, διοτι 5 χρονια στο φυσικο αυτο ακριβως σπουδασα και εφαρμοσα 1 χρονο μετα στο μεταπτυχιακο (οχι στην φαρμακολογια σαν και εσενα). Αλλα το γεγονος οτι διαφωνουμε σε αυτο δεν αλλαζει κατι...Οι πεποιθησεις μου και οι αντιληψεις μου για την ζωη και την επιστημη μου βελτιωσαν την ποιοτητα της ζωης μου σε βαθμο θαυματος, και παραμενουν προσωπικες υποκειμενικες πεποιθησεις. Εαν εσυ εισαι ευτυχισμενος και ευχαριστημενος με τις δικες,ακομη και εαν εγω διαφωνω καθετα με αυτες...μαζι σου...Αυτο ειναι ολιστικοτητα! Αρκει αυτες να μην βαλλουν πυρα και να μην επιραζουν τον τροπο που ζω, που τρεφομαι κ.ο.κ Τα πραγματα αλλαζουν ομως με την προπαγανδα, ειδικα οταν αυτη ειναι ικανη να μου στερησει πραγματα που οριζουν την ζωη μου, σαν και αυτη που κανει ο φιλος σου. Εαν καταλαβαινεις αυτα που λεω καλως...εαν οχι τραβα τον δρομο σου και μην με προσβαλλεις, και βεβαια παντα ειναι ανοιχτη η προσκληση για ενα ζεστο τσαγακι Ginkgo τωρα που ερχεται το κρυο. Επισεις, τοτε θα διαπιστωσεις οτι εχω αρκετη βιβλιογραφια για να διαβαζω 3 ζωες τουλαχιστον...

    Φιλικα,

    ReplyDelete
  3. Δεν ήξερα ότι υπάρχει Τμήμα Βιοφυσικής. Στο πτυχίο σου αναφέρεσαι ως πτυχιούχος Βιοφυσικής;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ωραιο να αναρωτιεσαι και να ανακαλυπτεις πραγματα που δεν γνωριζες μεχρι τωρα. Το Τμημα Φυσικης εχει Τομεα Πυρηνικης Φυσικης και μαθηματα που ειδικευεσαι στις βιοεπιστημες σε τεχνολογικο επιπεδο κυριως. Μαθηματα οπως Υγειοφυσικη, Ιατρικη φυσικη, Βιοφυσικη, Βιοηλεκτρονικη και Βιοφωτονικη. Διδονται και πτυχιακες εργασιες πανω σε αυτους τους τομεις ενω υπαρχουν 2 προφανη μεταπτυχιακα στο θεμα και 1 μεταπτυχιακο στην πληροφορικη που ασχολειται με τα παραπανω εμμεσα ως εξειδικευση. Εσυ μπορεις να κανεις στο εργαστηριο που δουλευεις HPLC και η διαδικασια να σου ειναι διαφανη, εγω ομως, παρολο που δεν ξερω να το δουλευω, ξερω ολο την φυσικη, το μαθηματικο μοντελο και την τεχνολογια πισω απο τα κουμπια που πατας.Το ιδιο ισχυει για πολλα αλλα...πολλα απο τα οποια τα κοροιδευεις στο blog σου και ειναι κριμα...

      Delete
  4. Παρολα αυτα, μην αυταπατασαι. Οταν δηλωνω βιοφυσικος, δηλωνω οτι εχω τελειωσει ενα ΑΕΙ, γι'αυτους που τα...εκτιμανε.Στην πραγματικοτητα, ειμαι φυσιοπαθητικος ( ή αλλιως Ειδικος Συμπληρωματικης & Εναλλακτικης Ιατρικης) και το ασκω, προφανως. Οπωτε τωρα σου εδωσα και κατι αλλο που δεν γνωριζεις, και το οποιο αποτυπωνεις στα πολυ ενημερωμενα αρθρα σου κατα τα αλλα, για να το ψαξεις μηπως καταλαβεις οτι οι "εναλλακτικες" θεραπειες ειναι κατι το πολυ διαφορετικο απο αυτο που εικαζεις οτι ειναι!

    Φιλικα,

    ReplyDelete
  5. Naturopathy? Σώπα. Εγω τη δίτομη Βίβλο στη βιβλιοθήκη μου. Pizzorno Murray. Και όχι τίποτα άλλο, αλλά λόγω επίσημης παιδείας που έχω λάβει καταλαβαίνω αρκετά από αυτά που γράφει (μέχρι και τις αρλούμπες της...). Τι εννοείς ότι οι εναλλακτικές θεραπείες είναι κάτι πολύ διαφορετικό. Έχεις να μου δώσεις κάποιο παράδειγμα εναλλακτικής θεραπείας που να βασίζεται σε διαφορετικούς φυσικούς νόμους;

    ReplyDelete
  6. Και επειδή είσαι της εναλλακτικής πάρε και μία ωραία θεραπεία να προτείνεις στους αναγνώστες σου! Το απλό μελάκι ανώτερο των κορτικοστεροειδών στη θερπαεία των άφθεων Αν και ως δημοσιευμένη σε Peer reviewed journal μάλλον την θεωρείς προδοτική, ε; Ας μην αναφέρω ότι είναι διπλή τυφλή τυχαιοποιημένη. Τελικά τι είναι εναλλακτική θεραπεία; Εναλλακτική ως προς την αποδεικτική μεθοδολογία που χρησιμοποιεί ή ως προς την θεραπεία που προτείνει; Σου έχω νέα: δεν υπάρχει εναλλακτική ιατρική. Υπάρχουν αγωγές που δουλεύουν και αγωγές που δεν δουλεύουν.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25019115

    ReplyDelete
  7. Βλεπω εισαι τακτικος εδώ και εχεις ορεξη για συζητηση, καλο αυτό. Δεν μπορω να πω ότι διαφωνω μαζι σου, αντιθετως. Γι’αυτό εχω φτιαξω το blog αυτό…για να δειξω τον «λακκο» που εχουν οι «εναλλακτικες θεραπειες». Ένα λακκο που πρεπει να αναγνωρισουμε και να μπαλωσουμε εμεις οι επαγγελματιες υγειας που ασχολουμαστε με τις φυσικες θεραπειες, ώστε να μην σκασουν σαν μια άλλη φουσκα, αδικως! Όχι δεν υπαρχει εναλλακτικη ιατρικη, εχεις δικιο, η ιατρικη είναι μια. Αυτό εννοω με τον ορο ολιστικοτητα. Ναι φιλε, μπορω να πινω καφε και να κανω ομοιοπαθητικη και όταν χρειαστει και είναι απολυτως απαραιτητο θα βαλω και κορτιζονη. Αν μπορω να την γλιτωσω θα το κανω! Αν μπορω να σωπασω τον σπαστικο βηχα με 3-4 βελονες και λιγο αρωματικο ελαιο είναι σουπερ, αν όχι θα παρω ομοιοπαθητικη Bryonia και αν δεν βοηθησει (λεμε τωρα) θα παρω ένα σιροπι φυσικο με inula και grindelia και αν δεν με καλυψει θα παρω Sinecod…Ειμαι συμφωνος ότι η επιστημονικη μεθοδολογια για την αποδειξη της αποτελεσματικοτητας μια θεραπειας ΠΡΕΠΕΙ να περναει μεσα από την κλινικη ερευνα/μελετη, όμως σαν δηλωση αυτό δεν υποδηλωνει ότι δεν μπορω να δεχτω μια θεραπεια ως αποτελεσματικη χωρις να εχει γινει κλινικη μελετη, ειδικα όταν παραδοσιακα εχει δωσει αποτελεματα από εκπληκτικα εως μαγικα! Διαφωνω καθετα με τις γενικευσεις που τεινετε να κανετε εσεις οι φαρμακοποιοι…θεωρω ότι εδώ μπορειτε να πεσετε σε λακκο και να συμπαρασυρετε…αλλους φαρμακοποιους που βολευονται από την κατασταση αυτή για να βγαλουν το ψιλικοκο εις βαρος των φυσικων θεραπειων και του ασθενους. Όπως ο φιλος σου με την Ομοιοπαθητικη και τον Ολυμπιακο…
    Θυμιζω κατι άλλο, που ξεχνας, γιατι εισαι φαρμακοποιος και όχι θεραπευτης. Όταν δινεις κατι πισω από τον παγκο και δεν παει καλα, εχεις πολλα μερη να πεταξεις το «μπαλακι»…όταν όμως ως θεραπευτης προτεινεις μια θεραπεια σε έναν ασθενη δεν εχεις πουθενα να πεταξεις το μπαλακι (εκτως από τον φαρμακοποιο που εφτιαξε το σκευασμα ισως…). Με αυτό λεω το εξης : όταν ξερω ότι το μελι κανει την δουλεια που θελω καλυτερα από τα συνηθη κορτικοστεροειδη, δεν θα περιμενω την κλινικη μελετη να μου πει να χρησιμοποιησω μελι ή ξυδι ή λαδι…εάν υπαρχει κλινικη μελετη θα ειμαι βεβαια πιο ανακουφισμενος. Τωρα δες το αντιθετο: υπαρχει κλινικη μελετη, δινω μελι στον ασθενη και..παιρνω μουντζα! Πες μου τι θα του πω? «Το λεει η κλινικη μελετη, δεν καταλαβαινω γιατι σε εσενα δεν λειτουργησε?» Τοτε καλυτερα να αλλαξω επαγγελμα…

    ReplyDelete
  8. Από την άλλη όταν γνωριζω ότι το μελι κανει φοβερη επουλωση σε φοβερα και τρομερα τραυματα, ακομη και αν μια ή δυο κλινικες μελετες δειξουν ότι μουφα το πραγμα, θα εκτιμησω ορισμενους παραγοντες κινδυνου που καταλαβαινεις και μετα πιθανοτατα να αγνοησω τις μελετες και να χρησιμοποιησω το μελι. Μην βιαστεις να σχολιασεις, ξερω τι θα πεις και να ξερεις ότι αυτά που εχεις στο μυαλο τα εχω και εγω…ασχετα αν δεν ειμαι φαρμακοποιος. Το κακο αποτελεσμα του «θεραπευτη» εχει αποκλειστικο φταιξιμο τον ιδιο…και το ξερω καλα…γι’αυτό και οι σοβαροι φυσικοι θεραπευτες είναι πολύ-πολύ σχολαστικοι με τους ασθενεις τους και τους κραταμε κανα 3ωρο για…ιστορικο.
    Σου ξαναθυμιζω, την ανυσυχια μου…το θεωρητικο ΜΟΝΤΕΛΟ στο οποιο στηριζονται ΟΛΑ τα εργαλεια των κλινικων μελετων είναι σαθρο! Το γεγονος αυτό είναι γνωστο οσο καιρο υφισταται η εννοια της κλινικης μελετης …αλλα κανεις δεν μιλαει γι’αυτό!Ουτε εσεις οι φαρμακοποιοι! Είναι δυνατον μια κλινικη μελετη να δωσει αποτελεσματα Α σε έναν χρονο Α’ και ένα τοπο Α’’ και αλλα αποτελεσματα Β σε έναν χρονο Β’ και χρονο Β’’. Είναι κατακριταιο αυτό? Όχι, όχι βεβαια…κατακριταια μπορουν να είναι τα συμπερασματα που μπορει να βγαλουν οι ειδικοι, δηλαδη η ερμηνεια. Δεν μου φαινεσαι κουζουλος…νομιζω πως καταλαβαινεις ότι ορισμενες ερμηνιες πληρωνονται αδρα! Γενικως, τα θεματα που εθιξα δεν είναι αστηρικτα (τα μαθηματικα και η φυσικη μου είναι ακομη ακονισμενα), εχουν ηδη θιχτει από καποιον κυριο John Ioannidis της ιατρικης σχολης των Ιωαννινων, αλλα και από καποιον επιδημιολογο ονοματει Scott Zeger. Θυμαμαι χαρακτηριστικα το ονομα του διοτι μου ειχε κανει εντυπωση του γεγονος ότι παροτι μη φυσικος ειχε εμπεδωσει λεπτα σημεια στο θεμα κατασκευης θεωρητικων (μαθηματικων) μοντελων που ουτε φυσικοι δεν το ειχαν κανει…
    Ελπιζω να σε καλυψα,

    ReplyDelete