Thursday, October 16, 2014

Αιθερια Ελαια
…ή εσανς και μεταξωτες κορδελες?
 Μερος Α.

Ιστοριες για αγριους  που θα πρεπει να γνωριζει καποιος πριν βγει εξω στην ζουγκλα της Εναλλακτικης Ιατρικης για να αγορασει και να χρησιμοποιησει αιθερια ελαια.

Τι είναι τα αιθερια ελαια.

Τα αιθερια ελαια είναι αρωματικες, πτητικες ουσιες με ελαιωδη υφη αλλα όχι χημικη δομη ελαιου (λιπαρου οξεως), οι οποιες απομονωνονται από διαφορα φυτα με την μεθοδο της αποσταξης. Τα αιθερια ελαια είναι τερπενοειδης ενωσεις και αποτελουν την πεπτουσια του φυτου, διοτι μικρη ποσοτητα αιθεριου ελαιου διαθετει μεγαλη δραστηκοτητα και επιπλεον παραγεται από μεγαλη ποσοτητα φυτικης πρωτης υλης.

Όταν ένα αιθεριο ελαιο παραγεται από καποιο φυτο χωρις εμεις να επεμβουμε στην χημικη του συσταση, τοτε το λεμε 100% φυσικο αιθεριο ελαιο και μπορει να είναι ποσιμο υπο ορισμενες συνθηκες.

Στην περιπτωση που χρησιμοποιησουμε καποιο μειγμα από συνθετικα τερπενια ή σε συνδυασμο με φυσικο αιθεριο ελαιο για να αλλοιωσουμε την χημικη συσταση του, την οσμη και το χρωμα του, τοτε λεμε ότι το αιθεριο ελαιο δεν είναι φυσικο και κρινεται ακαταλληλο για οποιαδηποτε χρηση περα της καλλυντικης. Τα αιθερια ελαια αυτά μπορει να εχουν καποια φαρμακολογικη δραση παραπλησια του φυσικου αιθεριου ελαιου, μπορει και όχι. Η ληψη συνθετικων αιθεριων ελαιων δεν ενδεικνυται από κανεναν και για τιποτα.

Στην περιπτωση που χρησιμοποιησουμε άλλες αρωματικες ουσιες για να μιμηθουμε την οσμη και την γευση του αιθεριου ελαιου, τοτε μιλαμε για εσανς ή flavors. Τα εσανς δεν εχουν καμια φαρμακευτικη δραση και αξια, είναι καταλληλα μονο για αρωματισμο χωρου, για παρασκευη κολωνιας ή για χρηση στην μαγειρικη-ζαχαροπλαστικη.

Δεν παραγουν όλα τα φυτα αιθεριο ελαιο. Ετσι για παραδειγμα, αιθεριο ελαια ινδικης καρυδας δεν υπαρχει! Υπαρχει μονο parfume και flavor καρυδας, και όμως καποιοι «εξυπνοι» φαρμακοποιοι κοροδευουν τον κοσμο πουλωντας flavors ζαχαροπλαστικης, essences, perfumes ή μειγματα αιθεριων ελαιων μαζι με perfumes για…100% natural essential oils.

Η πρακτικη και τα πρωτοκολλα της αρωματοθεραπειας χρησιμοποιουν αποκλειστικα 100% φυσικα αιθερια ελαια. Η χρηση εσανς και μη φυσικων αιθεριων ελαιων δεν αποτελει, ουτε αρωματοθεραπεια, ουτε καν θεραπευτικη τεχνικη.


Το κοστος των αιθεριων ελαιων…όλα τα λεφτα για καποιους.

Τα 100% γνησια αιθερια ελαια είναι ακριβα, τα συνθετικα αιθερια ελαια είναι από προσιτα εως φθηνα, ενώ τα εσανς εχουν εξαιρετικα χαμηλη τιμη. Εδώ θα πρεπει να καταλαβει κανεις πως ότι πληρωνει παιρνει, το ιδιο ισχυει και στην αποτελεσματικοτητα. Ετσι λοιπον, ένα αιθεριο ελαιο 10ml ενός αρωματικου φυτου μπορει να κοστιζει από 6 – 100ευρω, ενώ τα συνθετικα  εχουν πολύ διαφορετικες τιμες της ταξης από 3ευρω μεχρι 15ευρω. Τα εσανς εχουν αντιστοιχες τιμες τα 100 ή 150ml. Υπαρχουν πολλες περιπτωσεις, οπου το αιθεριο ελαιο εχει πραγματικα πολύ υψηλη τιμη, όπως για παραδειγμα το τριανταφυλλο, το νερολι, ο ελιχρυσος, το χαμομηλι, η βαλεριανα, ο ναρδος και αλλα. Σε αυτές τις περιπτωσεις, υπαρχει περιπτωση να βρουμε στην αγορα αραιωμενα αιθερια ελαια μεσα σε καποιο λαδι βασης και να πωλειται με την ενξειξη P.O. Σε αυτή την περιπτωση, η τιμη θα είναι αρκετα χαμηλοτερη, αλλα και παλι ο αγοραστης θα πρεπει να προσεχει και να σιγουρευτει ότι αγοραζει αραιωμενο αιθεριο ελαιο και όχι αραιωμενο…εσανς.

Παιχνιδι κερδους ή…ρωσικη ρουλετα?

Τα τελευταια 3 χρονια οι εναλλακτικες θεραπειες εγιναν της μοδας και η μοδα αυτή είναι από τις λιγες μοδες που ωφελουν τους καταναλωτες-θεραπευομενους αλλα…τα πραγματα δεν είναι ετσι ακριβως. Διοτι οι περισσοτεροι καταναλωτες-θεραπευομενοι που (για καποιο λογο) επιλεγουν να χρησιμοποιησουν τις εναλλακτικες θεραπειες και να προσπαθησουν να ζησουν λιγο πιο…φυσικα, είναι στην πλειονοτητα τους μη συνηδητοποιημενοι πελατες…UFO! Ενημερωνονται από φυλλαδες τυπου Αστρα, Υγεια  & Οραμα, από αρθρα που τα εγραψε η μανταμ σουσου ή ο γιατρος-μεγας επιστημων, ο οποιος πριν από 6 μηνες δεν μπορουσε να ξεχωρισει την καλεντουλα από ένα…δορυφορικο πιατο. Ενημερωνονται από το internet από κατι ανυπογραφα site κατι τυπων alternative-wannabe, που συχνα είναι ένα κακο clopy-paste με παραλλαγμενα κειμενα, ετσι για να βαζει ο κάθε κομπογιαννιτης την..υπογραφη του. Και τελος, ενημερωνονται από κατι φυσικους-εναλλακτικους φαρμακοποιους που πριν 3χρονια πωλουσαν ασπιρινες αλλα τωρα φτιαχνουν κρεμες με βαλσαμα και…αιθερια ελαια. Πουλανε φυσικες αντιβιωσεις με αιθερια ελαια και προπολη αλλα όταν αρρωστησουν  θα παρουν amoxil! Τι? Σιγα? Βλακες ειναι...?

Τα παντα για το ευκολο κερδος, για τις διαφημησεις, για την φημη που αυξανει την επισκεψημοτητα, για τα clicksποτε μαθανε οι Ελληνες από…φουσκες? Γιατι αυτά «εξω» δεν θα περναγανε…Εδώ γιατι περνανε? Γιατι ο Ελληνας αρνειται να μαθει, ηταν και είναι UFO

Στην καριερα μου ως παρασκευαστης εχω δει με τα ματια μου, κολπικα υποθετα με χημικα αιθερια ελαια. Μα καλα, ο γυναικολογος δεν καταλαβε ότι κατι «γινεται»…αφου οι μυκητες δεν πεθαινανε. Ουτε καν! Εστειλε την ασθενη για έναν δευτερο…γυρο! Εχω παρασκευασει  κρεμες για κυτταριτιδα με flavor ζαχαροπλαστικης grapefruit. Θελει να μου πει κανεις ότι η κυρια ειδε βελτιωση στην κυτταριτιδα της? Τοτε γιατι επανελαβε την συνταγη κανα 2-3φορες ακομη? Εχω δει «ενυδατικες» κρεμες με αρωμα λιβανιου και τον πελατη να λεει ότι ηταν η πιο ενυδατικη κρεμα που εχει δοκιμασει λογω της «αριστης ποιοτητας» του αιθεριου ελαιου…Ρε βλακα, ποσο χαιβανι μπορεις να εισαι…?
Εχω δει στοματικα διαλυματα με αρωμα ζαχαροπλαστικης μαστιχα (αντι για αιθεριο ελαιο) να διαφημιζεται για τις φοβερες ιδιοτητες του στα ουλα εξαιτιας της…μαστιχας που περιεχει και να βασιζει τους ισχυρισμους σε δημοσιευμενες εργασιες της Εταιριας Εθνοφαρμακογνωσιας, ετσι για να προσθετουμε κυρος! Θελετε να πειτε ότι το στοματικο διαλυμα αυτό εδωσε…αποτελεσματα? Δηλαδη τι επρεπε να συμβει για να το καταλαβει αυτό ο πελατης? Να του πεσουν τα δοντια? Γιατι ηρθε να το ξαναπαρει? Ηρθε γιατι πιστευει ότι εχει πραγματι…μαστιχα!
Εχω φτιαξει αρωματικα σπρει μαξιλαριου με λεβαντα για ηρεμια και καλο υπνο με «αιθεριο ελαιο»…JUMBO!!!!Μεγαλη επιτυχια! Και το κορυφαιο είναι ότι αρεσε κιολας!
Καποτε μια πελατισσα σε ένα φαρμακειο που δουλευα αγορασε ένα 100% φυσικο, καθαρο «αιθεριο ελαιο» θυμαρι. Διαβασε στο ιντερνετ ότι κανει καλο να πινει 1-2σταγονες ημερισιως για να την βοηθησει στο πεπτικο της από καουρες και φουσκωματα. Ειδα και επαθα να την πεισω να μην το πιει. Η ειρωνια είναι ότι, μαλλον, ακουσε τελικα την γνωμη μου, όχι επειδη αυτά που τις ελεγα ηταν λογικα, αλλα διοτι το φαρμακειο στο οποιο ανηκα εχει μεγαλη φημη στα εναλλακτικα και…σεβαστηκε την εμπειρια μου!!! Και λεω το μαλλον, γιατι είναι η συγκεκριμενη κυρια είναι ακομη…ζωντανη.

Ομως, ενταξυ. Περαν της απεραντης καφριλας των οποιων εξυπνων που βγαζουν λεφτα πουλωντας αρωματα για αιθερια ελαια και περαν της πλακας της δικης μου…αυτό πρεπει καπου να σταματησει, γιατι καποια στιγμη καποιος θα πεθανει. Και ότι θα πεθανει καποιος καποια στιγμη είναι σιγουρο! 

2 comments:

  1. Συγνώμη, αλλά εσείς γιατί παρασκευάζατε και πουλούσατε αυτές τις κρέμες με αιθέρια έλαια...JUMBO, που όπως λέτε είχαν και μεγάλη ζήτηση;

    ReplyDelete
  2. Αποδεχεστε ομως τα κλασσικα ΄΄καλα΄΄, εγκεκριμμενα απο την επιστημη και αποδεκτα απο την πλειονοτητα του πληθυσμου στον πλανητη μας τα super νομιμα φαρμακα που σκοτωνουν εκατονταδες ανθρωπους ετησιως!!! Γιάυτα κουβεντα? Δεν σας απασχολησε ποτε το θεμα?

    ReplyDelete