Sunday, October 19, 2014

Ομοιοπαθητικα Φαρμακα στο Συγχρονο Πολυφαρμακειο

Απαραιτητες γνωσεις που πρεπει να διαθετει ο συγχρονος ριζοσπαστης φαρμακοποιος ή ιατρος και κάθε συνηδητοποιημενος φιλος της Ομοιοπαθητικης Ιατρικης

Τι είναι τα ομοιοπαθητικα φαρμακα.

Τα ομοιοπαθητικα είναι φαρμακα που αποτελουνται από μια χημικη ουσια  ή μια φυσικη δρογη (φυτικης, ζωικης ή ορυκτης προελευσης), η οποια εχει υποστει διαδοχικες αραιωσεις και δυναμοποιησεις μεσα σε υδατοαλκοολικο διαλυτη. Τυπικα, σε ομοιοπαθητικα φαρμακα με δυναμοποιηση μεγαλυτερη του 12ch, είναι απιθανο να βρεθουν μορια της αρχικης ουσιας μεσα στο ομοιοπαθητικο φαρμακο. Για τον λογο αυτό, θεωρουμε ότι τα ομοιοπαθητικα φαρμακα, είναι φαρμακα που δεν περιεχουν χημικη ουσια, αλλα ενεργειακη πληροφορια, ώστε πολλες φορες να χαρακτηριζονται ως ενεργειακα φαρμακα. Οσο πιο χαμηλη η δυναμοποιηση, τοσο το φαρμακο λειτουργει σε πιο υλικο επιπεδο, ενώ οσο πιο υψηλη η δυναμοποιηση, τοσο το φαρμακο λειτουργει σε ψυχο-συναισθηματικο επιπεδο. Τα ομοιοπαθητικα εντασσονται στα Μη Συνταγογραφουμε ΦΑρμακα, παρασκευαζονται συμφωνα με τους κανονες της εκαστωτε Ομοιοπαθητικης Φαρμακοποιιας, εχουν πραγματικη, μετρησιμη βιολογικη δραση, ενώ  ο μηχανισμος δρασης τους δεν είναι ακομη ξεκαθαρος. Τα ομοιοπαθητικα φαρμακα χρησιμοποιουνται, τοσο σε ανθρωπους, οσο και σε ζωα ή φυτα.

Φαρμακοτεχνικες μορφες ομοιοπαθητικων φαρμακων

Τα ομοιοπαθητικα φαρμακα μπορουν να εχουν ολες τις γνωστες φαρμακοτεχνικες μορφες. Οι πιο συνηθισμενες από αυτές είναι τα διαλυματα, οι καψουλες, τα χαπια, οι ταμπλετες ή πελλετες, οι σκονες  και οι κρεμες.

Δοσολογικα σχηματα και τροποι χορηγηση ομοιοπαθητικων

Συνηθως, τα ομοιοπαθητικα λαμβανονται σε μεσαιες, υψηλες και υπερ-υψηλες δυναμοποιησεις τις πρωτες ημερες της θεραπειας και εν’συνεχεια ο ασθενης συνεχιζει για αρκετες ημερες με ομοιοπαθητικα φαρμακα πολύ χαμηλων (2Χ-12Χ) εως χαμηλων δυναμοποιησεων (5c-15c). Οσο πιο χαμηλη η δυναμοποιηση, τοσες περισσοτερες ημερες θα λαμβανει τα ομοιοπαθητικα φαρμακα και τοσο περισσοτερα χαπια θα λαμβανει ημερισιως. Αυτό είναι το τυπικοτερο σχημα ληψης, παρολα αυτά, το σχημα μπορει να είναι αρκετα διαφορετικο κάθε φορα, αναλογα με ιατρο, τον ασθενη ή/και την παθηση του. Σε οξειες καταστασεις, συνηθως λαμβανονται αρκετες καψουλες ανα ημερα, σε συχνοτητα από 20λεπτα εως 8ωρες και δυναμοποιησεις  από 6Χ εως 200ch. Οσο πιο χαμηλη η δυναμοποιηση, τοσο πιο συχνη θα είναι η ληψη. Ετσι σε μια οξεια κατασταση τραυματος με οξυ πονο μπορει να δει κανεις το σχημα :

              Arnica Montana 200c , 1cap κάθε 4ωρες για 3ημερες και στην συνεχεια,
              Arnica Montana 1M, 1cap την 4η και 11η ημερα

Δεν θα ηταν περιεργο, εάν για την ιδια κατασταση, καποιος εβλεπε,

              Arnica Montana 200c/ 1cap και στην συνεχεια
              Arnica Montana 5c, 1cap κάθε 1ωρα μετα την ληψη της πρωτης για 3ημερες
              Symphytum 200c/ 1cap την 4η ημερα το πρωι

 Σε χρονιες καταστασεις, η ληψη ακολουθει, συνηθως, το τυπικο σχημα ληψης ομοιοπαθητικων. Ετσι για παραδειγμα μπορει να δει καποιος για ένα χρονιο ψυχο-συναισθηματικο προβλημα το εξης σχημα :

             Ignatia 200c / 1cap την 1η ημερα το πρωι
             Ignatia 1Μ / 1cap την 2η ημερα το πρωι
             Ignatia 10Μ / 1cap την 7η ημερα το πρωι
             Ignatia 12c / 11caps, 1cap κάθε πρωι των ενδιαμεσων ημερων

Τα ομοιοπαθητικα πρεπει να λαμβανουμε κατά προτιμηση νηστικατα, με καθαρο στομα, υπογλωσσιως, όταν προκυται για διαλυμα, καψουλα ή χαπι/ταμπλετα. Αλλοι τροποι είναι, επισης, αποδεκτοι και αποτελεσματικοι όπως η απευθειας καταποση τους με λιγο νερο ή η διαλυση τους  μεσα σε λιγο νερο και η ποση αυτου. Οι ομοιοπαθητικες κρεμες χρησιμοποιουνται όπως οι κοινες κρεμες, οπου το ομοιοπαθητικο «απορροφαται» διαδερμικα και εχει κυριως τοπικη δραση. Η ληψη των ομοιοπαθητικων μπορει να γινει και παρεντερικα, εφ’οσον κριθει απαραιτητο, χρησιμοποιωντας ενεσιμα ομοιοπαθητικα σκευασματα.

Σε μωρα ή μικρα παιδια (ή μικρα ζωα), ο συνηθεστερος και βελτιστος τροπος χορηγησης είναι με την διαλυση του ομοιοπαθητικου μεσα σε ελαχιστο νερο, το οποιο χορηγουμε με την βοηθεια μικρης συριγγας ή σταγονομετρου.

Ποτε παιρνουμε ομοιοπαθητικα φαρμακα

Τα ομοιοπαθητικα φαρμακα τα παιρνουμε με την συμβουλη  του ιατρου, και εάν αυτό δεν είναι δυνατον, με την συμβουλη του εξ’ειδικευμενου φαρμακοποιου. Η ληψη των ομοιοπαθητικων γινεται με σκοπο την επιλυση ή ανακουφιση μια καταστασης υγειας και δεν λαμβανονται για προληψη. Υπαρχουν περιπτωσεις, οπου μπορουμε να λαμβανουμε προληπτικα ομοιοπαθητικα σκευασματα (τυπου εμβολιων),  αλλα αυτό γινεται απαραιτητα με την συμβουλη ειδικου επαγγελματια ομοιοπαθητικου.

Αλληλεπιδρασεις

Βιβλιογραφικα αναφερεται ότι τα ομοιοπαθητικα δεν αλληλεπιδρουν με φαρμακα και τροφιμα πλην ορισμενων εξαιρεσεων. Κατι τετοιο, είναι ανακριβες και θα απαιτουσε περισσοτερη διευκρινηση. Τα ομοιοπαθητικα φαρμακα δυναται να αλληλεπιδρουν με αλλα ομοιοπαθητικα ή αλλοπαθητικα φαρμακα, βοτανα και συμπληρωματα, ακομη και με την τροφη. Η αλληλεπιδραση αυτή μπορει να είναι μια σχεση συνεργειας ή αναστολης, αναλογα με το ειδος της δρασης του ομοιοπαθητικου σε σχεση με την αντιστοιχη δραση του αλλοπαθητικου ή του τροφιμου. Οι γνωσεις επανω στην αλληλεπιδραση των ομοιοπαθητικων με άλλες ουσιες είναι εξαιρετικα περιορισμενες. Από την εμπειρια, γνωριζουμε ότι καποια ομοιοπαθητικα συνεργουν μεταξυ τους, ενώ αλλα αντιδοτουνται. Καποια ομοιοπαθητικα, πρεπει να λαμβανονται σε συγκεκριμενη σειρα. Σε γενικες γραμμες, υπαρχουν λιστες ομοιοπαθητικων με τις αλληλεπιδρασεις τους  με βοτανα, ομοιοπαθητικα και άλλες ουσιες.

Παρενεργειες ομοιοπαθητικων φαρμακων

Τα ομοιοπαθητικα φαρμακα δεν εχουν παρενεργειες όταν λαμβανονται σωστα, δηλαδη τα σωστα φαρμακα, στον σωστο χρονο, στην σωστη δυναμοποιηση και με την σωστη σειρα. Υπαρχουν περιπτωσεις, οπου μετα την ληψη ομοιοπαθητικου φαρμακου, μπορουν να εμφανιστουν δερματικες ενοχλησεις ή ενοχλησεις στην διαθεση και τον υπνο. Αυτό δεν αποτελει παρενεργεια, αλλα σημαδι ότι η θεραπεια δουλευει προς μια καλη κατευθυνση, και ονομαζεται θεραπευτικη κριση.

Αντιδοτηση ομοιοπαθητικων φαρμακων

Τα ομοιοπαθητικα φαρμακα αντιδοτουνται παντα από τα αντιστοιχα αλλοπαθητικα φαρμακα. Ετσι, όταν ενας θεραπευομενος λαμβανει chamomilla 200ch για καποιο προβλημα υγειας, δεν μπορει να πιει ροφημα που περιεχει χαμομηλι, γιατι θα αντιδοτησει το ομοιοπαθητικο.

Τα ομοιοπαθητικα, ενδεχομενως να αντιδοτηθουν από φαρμακα,  διατροφικα και μικροδιατροφικα στοιχεια. Η καμφορα, η μεντα, ο καφες και άλλες διεγερτικες ουσιες, μπορουν να αντιδοτησουν εν’δυναμει μια ομοιοπαθητικη θεραπεια, όπως μπορουν να αντιδοτησουν μια θεραπεια με αλλοπαθητικα φαρμακα. Οι αλληλεπιδρασεις αυτές δεν είναι καλα μελετημενες. Η αντιδοτηση γινεται εξάιτιας του γεγονοτος ότι τα ομοιοπαθητικα φαρμακα δουλευουν  παραλληλα και σε ψυχο-συναισθηματικο-νοητικο επιπεδο, δηλαδη, εξ’ισορροπωντας  το νευρικο συστημα, και σε αυτή την περιπτωση δεν θα ηταν επιθυμητο η διατροφη (αλλα και οι συνηθειες) να διεγειρουν το νευρικο συστημα, διοτι θα παρεμποδισουν την θεραπεια. Αυτό, όμως, δεν είναι ο κανονας, δηλαδη, είναι πολύ πιθανο καποιος να χρησιμοποιει ομοιοπαθητικα και παραλληλα να πινει καφε ή μεντα. Αντιστοιχα  πραγματα ισχυουν και για την κορτιζονη. Σε γενικες γραμμες, οσο υψηλοτερη η δυναμοποιηση, τοσο μεγαλυτερη είναι η πιθανοτητα αντιδοτησης του ομοιοπαθητικο φαρμακου και το αντιστροφο.

Υπαρχει το ενδεχομενο ορισμενα ομοιοπαθητικα να αντιδοτουν καποια αλλα. Εδώ τα πραγματα είναι πιο πολυπλοκα, και χρειαζεται μεγαλη εμπειρια για να αποφευχθουν τετοια φαινομενα. Παρολα αυτά, υπαρχουν  καταγεγραμενες λιστες με καποιες από αυτές τις αλληλεπιδρασεις.

Τα ομοιοπαθητικα ΔΕΝ αντιδοτουνται στην δραση τους από ηλεκτρομαγνητικες ή σωματιδιακες ακτινοβολιες όταν αυτές είναι χαμηλης εντασης και η εκθεση είναι περιστασιακη. Αυτή είναι μια αυταποδεικτη αληθεια, δεδομενου ότι αυτή την εποχη ολοι μας ζουμε μεσα σε μια θαλασσα ηλεκτρομαγνητικης ακτινοβολιας, που πηγαζει από ΟΛΕΣ τις ηλεκτρικες και ηλεκτρονικες συσκευες ή δραστηριοτητες, με κυριοτερες τα δικτυα κινητης τηλεφωνιας, τα ασυρματα δικτυα Η/Υ, τα ασυρματα τηλεφωνα, το ασυρματο ιντερνετ, τους φουρνους μικροκυματων αλλα και πολλα ακομη. Κι όμως, μεσα σε αυτόν τον ηλεκτρομαγνητικο χυλο τα ομοιοπαθητικα λειτουργουν και βοηθουν ανθρωπους.
Τα μεταλλικα φακελλα δεν προστατευουν τα ομοιοπαθητικα φαρμακα από την ακτινοβολια των κινητων ή του ελεγχου στα αεροδρομια, ουτε εχουν ΚΑΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ προστασιας από ιονιζουσες και μη-ιονιζουσες ακτινοβολιες και ουτε ειναι φυσικως δυνατον να το κανουν. Τα μεταλλικα φακελλα εχουν σαφως μεγαλυτερη μηχανικη αντοχη από τα απλα χαρτινα φακελα, και προστατευουν το περιεχομενο τους από την θερμοτητα, την ηλιακη ακτινοβολια, την υγρασια, την κρουση και μηχανικη καταπονηση σε μεγαλυτερο βαθμο απ’ότι ενας απλος χαρτινος φακελος. Για αυτους που τους αρεσουν οι πειραματισμοι : τοποθετηστε το κινητο σας μεσα σε ένα μεταλλικο φακελο φυλαξης ομοιοπαθητικων και καλεστε από άλλο τηλεφωνο το νουμερο σας. Το τηλεφωνο σας θα χτυπησει?

Τα ομοιοπαθητικα δεν αντιδοτουνται από το υλικο της συσκευασιας ή του περιεκτη  τους. Επομενως, δεν πρεπει να φοβαται καποιος εάν  παρει  το ομοιοπαθητικο του σε χαρτινο ή συνθετικο φακελο, σε πλαστικο φυαλιδιο ή ειδικο συρταρακι ομοιοπαθητικων.

Τα ομοιοπαθητικα ΔΕΝ αντιδοτουνται όταν τα αγγιζει ανθρωπινο χερι. Για την ακριβεια, ο Hahnemann, ο πατερας και θεμελιωτης της ομοιοπαθητικης συνηστουσε την παρασκευη ομοιοπαθητικων φαρμακων «δια χειρως»  και όχι με την βοηθεια μηχανων. Τα ομοιοπαθητικα, είναι δεδομενο ότι θα αγγιχτουν από τον τεχνικο που τα παρασκευαζει, ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ότι εχει λαβει τα καταλληλα μετρα υγιηνης, δηλαδη, σκουφι-μασκα-ποδια-χαντια. Για την εξυπηρετηση συνταγων, ο τεχνικος λαμβανει τις ομοιοπαθητικες καψουλες από την φυαλη φυλαξης τους με ξυλινη ή μεταλλικη λαβιδα.

Φυλαξη και ημερομηνια ληξης ομοιοπαθητικων φαρμακων

Ο τροπος φυλαξης των ομοιοπαθητικων φαρμακων δεν διαφερει από τον ορθο τροπο φυλαξης των αλλοπαθητικων φαρμακων. Ετσι, τα ομοιοπαθητικα φαρμακα φυλασσονται σε σκουροχρωμο ή αδιαφανες φυαλιδιο ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ, σε σκιερο και δροσερο μερος. Πολλες φορες, οι ομοιοπαθητικες καψουλες ή ταμπλετες μπορουν να φυλασσονται σε ειδικα αδιαφανη πλαστικα συρταρακια. Ο τροπος φυλαξης αυτος είναι αποδεκτος, εκτως των περιπτωσεων οπου υπαρχει πολύ υψηλη υγρασια στον χωρο και η οποια θα διεισδυσει στα συρταρακια αυτά και θα αλλοιωση το ομοιοπαθητικο φαρμακο. Τα φυαλιδια φυλαξης δεν είναι απαραιτητο να είναι γυαλινα. Είναι κανονας καλη πρακτικης, η φυλαξη ΟΛΩΝ των φαρμακων, συμπεριλαμβανομενου και των ομοιοπαθητικων, να γινεται μακρυα από πηγες εντονης ηλεκτρομαγνητικης ή σωματιδιακης ακτινοβολιας και πηγες θερμικης ακτινοβολιας, για προληπτικους λογους και μονο. Βιβλιογραφικα αναφερεται ότι η εκθεση σε θερμοτητα ή ακτινοβολια απενεργοποιει τα ομοιοπαθητικα φαρμακα, ενας μυθος, ο οποιος εχει καταρριφθει από την πρακτικη εμπειρια , τοσο των τεχνικων που τα παρασκευαζουν οσο και των θεραπευτων που τα χρησιμοποιουν.

Η ημερομηνια ληξης των ομοιοπαθητικων φαρμακων, δεδομενης της σωστης φυλαξης τους, είναι πρακτικα η πλησιεστερη ημερομηνια ληξης των υλικων που τα απαρτιζουν. Νομικα, η διαρκεια ληξης των ομοιοπαθητικων φαρμακων είναι 3-4χρονια, οσο η διαρκεια ληξης των αλλοπαθητικων φαρμακων. Εδώ θελουμε να τονισουμε ότι η ημερομηνια ληξης είναι μια πλασματικη εννοια που οριζεται από την εκαστωτε νομοθεσια. Οσον αφορα την καθημερινη πρακτικη ΕΚΤΩΣ φαρμακειου, όταν ένα ομοιοπαθητικο φαρμακο φυλασσεται σωστα, μπορει να διατηρηθει για πολλες δεκαετιες.

Ποιοτητα ομοιοπαθητικων φαρμακων

Η πιο συνηθισμενη μορφη ομοιοπαθητικου φαρμακου είναι η ομοιοπαθητικη καψουλα, η οποια αποτελειται από το περιβλημα (εγχρωμο ή διαφανες) της καψουλας, από το σακχαρο-φορεα του ομοιοπαθητικου φαρμακου και το ομοιοπαθητικο φαρμακο. Το περιβλημα της καψουλας μπορει να είναι από συνθετικη ή ζωικη ζελατινη ή κυτταρινη (φυτικη «ζελατινη»). Το σακχαρο-φορεας μπορει να είναι παραδοσιακα λακτοζη, γλυκοζη, σορβιτολη ή καποιο άλλο σακχαρο χωρις γλυκαιμικο φορτιο. Καλο θα είναι, η ομοιοπαθητικη καψουλα να αποτελειται από ΔΙΑΦΑΝΕΣ περιβλημα, ώστε να δυναται ο ελεγχος του περιεχομενου της οπτικα και να μην επιβαρυνεται ο ασθενης με την συνεχη ληψη χρωματος. Επισεις, καλο θα είναι το σακχαρο-φορεας του ομοιοπαθητικου να αποτελειται από σορβιτη ή άλλο σακχαρο χωρις γλυκαιμικο φορτιο, ώστε να μπορει να λαμβανεται αφοβα από βρεφη, διαβητικους ή δυσανεκτικους ασθενεις στην λακτοζη. Ολες αυτές οι παραμετροι είναι σημαντικες, όμως δεν είναι αυτές που καθοριζουν την ποιοτητα του ομοιοπαθητικου φαρμακου.

Η ποιοτητα ενός ομοιοπαθητικου φαρμακου θα πρεπει να είναι ταυτοσημη με την δραστικοτητα του. Η ποιοτητα του ομοιοπαθητικου φαρμακου εξαρταται από πολλους παραγοντες όπως η ποιοτητα, γνησιοτητα και καθαροτητα του μητρικου βαμματος, η ποιοτητα/ γνησιοτητα/ καθαροτητα/ ακριβεια και τροπος δυναμοποιησης του αραιωμενου-δυναμοποιημενου φαρμακου, οι συνθηκες παρασκευης και φυλαξης του ομοιοπαθητικου φαρμακου στο εργαστηριο, η επιστημονικη εκπαιδευση και η ηθικη του τεχνικου- παρασκευαστη, ο εξοπλισμος του εργαστηριου και το πρωτοκολλο που ακολουθειται για των παρασκευη των ομοιοπαθητικων. Όταν όλες οι παραπανω συνθηκες πληρουνται επαξια, τοτε μπορουμε να ειμαστε σιγουροι και για το αποτελεσμα, δηλαδη, την παρασκευη ποιοτικου, δραστικου φαρμακου.

Ομοιοπαθητικα φαρμακα και ασφαλεια

Τα ομοιοπαθητικα φαρμακα τα χρησιμοποιουμε με την συσταση ενός ειδικου ομοιοπαθητικου θεραπευτη, ο οποιος θα επιλεξει το φαρμακο, την δυναμοποιηση-αραιωση, την φαρμακοτεχνικη μορφη και το δοσομετρικο σχημα. Αν και τα ομοιοπαθητικα φαρμακα εχουν σπανιοτατα παρενεργειες, καλο θα είναι να μην επιλεγουμε από μονοι μας την ληψη καποιου ομοιοπαθητικου φαρμακου, για τον λογο ότι, πιθανοτατα, θα χασουμε πολυτιμο χρονο για την αμεσοτερη επιτευξη θεραπευτικου αποτελεσματος.Τα ομοιοπαθητικα φαρμακα είναι συμβατα με τα αλλοπαθητικα φαρμακα, εφ’οσον οι βιοχημικες-βιολογικες δρασεις αυτων δεν αναιρουνται. Τα ομοιοπαθητικα φαρμακα δεν λαμβανονται προληπτικα, εκτως ειδικων  περιπτωσεων στις οποιες επεμβαινει ειδικος ομοιοπαθητικος. Στην περιπτωση παρατεταμενης, ανεξελεγκτης ληψης ομοιοπαθητικου φαρμακου για λογους προληψης υπαρχει σοβαρο ενδεχομενο εμφανισης χαρακτηριστικων συμπτωματων-παρενεργειων που θα ταιριαζουν με την ιδιοσυγκρασια του ομοιοπαθητικου φαρμακου.

Τα ομοιοπαθητικα φαρμακα λαμβανονται με προσοχη στην περιοδο εγκυμοσυνης, μετα την συσταση του ομοιοπαθητικου γυναικολογου-ιατρου ή εξ’ειδικευμενου ομοιοπαθητικου ή μαιας. Μεγαλυτερη προσοχη δινουμε στις  πρωτες 12 εβδομαδες και τις τελευταιες 8 εβδομαδες της κυησης, σε συναρτηση με το ειδος και την δυναμοποιηση του φαρμακου. Υπαρχουν ομοιοπαθητικα φαρμακα των οποιων η ληψη αντενδεικνυται σε ολη την διαρκεια της εγκυμοσυνης, εκτως των 2 τελευταιων εβδομαδων της εγκυμοσυνης.Τα ομοιοπαθητικα φαρμακα μπορουν να δωθουν σε βρεφη ημερων, μετα από την συσταση του ομοιοπαθητικου παιδιατρου.
Κραταμε τα ομοιοπαθητικα μακρια από μικρα παιδια. Τα ομοιοπαθητικα φαρμακα δεν μπορουν να προξενησουν δηλητηριαση ή τοξινωση ή άλλο σοβαρο προβλημα σε ένα παιδι, ομως, αναλογα με την φαρμακοτεχνικη μορφη τους, μπορουν να προκαλεσουν πνιγμο, εμετο, ζαλη-μεθη κ.α. Τα ομοιοπαθητικα φαρμακα αντιδοτουνται με ιδιαιτερο τροπο και όχι με τους γνωστους τροπους των αλλοπαθητικων φαρμακων. (Προκληση εμετου, πλυση, ληψη ενεργου ανθρακα ΝΑC κ.α.).

Ομοιοπαθητικη και εναλλακτικες θεραπειες

Η ομοιοπαθητικη είναι συμβατη με ολες τις μορφες συμπληρωματικης και εναλλακτικης ιατρικης, κατι που είναι εντελως λογικο και φυσικο. Ειδικοτερα, σε περιπτωσεις ανεπαρκειων θρεψης του οργανισμου, η ομοιοπαθητικη δεν θα εχει καλα αποτελεσματα από μονη της και θα χρειαστει την βοηθεια της φυτοθεραπειας και της διαιτητικης. Υπαρχουν περιπτωσεις, οπου ένα ή περισσοτερα ομοιοπαθητικα φαρμακα χαμηλης δυναμοποιησης (6c – 30c) συνδυαζονται στο ιδιο ιαμα με βαμματα βοτανων (δυναμικη φυτοθεραπεια) για καλυτερο αποτελεσμα. Άλλες φορες, η ληψη ενός ομοιοπαθητικου μπορει να βοηθαει την απορροφηση ενός μακρο- ή μικροδιατροφικου, όπως για παραδειγμα το ασβεστιο ή ο σιδηρος. Πολλες φορες, σε ορισμενους οργανισμους η ομοιοπαθητικη θεραπεια δεν δινει ικανοποιητικα αποτελεσματα, ακομη και αν το ομοιοπαθητικο φαρμακο και η δυναμοποιηση του εχουν επιλεχθει σωστα. Δεδομενου ότι το ομοιοπαθητικο φαρμακο εχει παρασκευαστει σωστα από τον φαρμακοποιο, αυτές οι περιπτωσεις είναι κλασικες περιπτωσεις οπου υπαρχει ενεργειακο μπλοκαρισμα στους μεσημβρινους του θεραπευομενου, το οποιο μπορει να λυθει με 2-3 συνεδριες βελονισμου. Τετοιες συνηθισμενες περιπτωσεις είναι γενικα οι χρονιες παθησεις, η περιοδος της γαλουχιας, η περιοδος της εμμηνοπαυσης, οι αυτοανοσες παθησεις, ορισμενα καρδιολογικα και νευρολογικα προβληματα, παθησεις ψυχοσωματικες και ορισμενα ψυχολογικα προβληματα που στην βαση τους εχουν το φοβο της επιβιωσης, του θανατου και της σωματικης ασθενειας.

Η ομοιοπαθητικη μπορει να εχει συνεργιστικα αποτελεσματα με την ανθοθεραπεια. Από την εμπειρια εχει φανει ότι ο συνδυασμος ομοιοπαθητικης και ανθοθεραπειας, όχι μονο εχει γρηγοροτερα αποτελεσματα, αλλα εχει και λιγοτερες δερματικες ενοχλησεις-παρενεργειες, οι οποιες πολλες φορες εμφανιζονται σε μια ομοιοπαθητικη θεραπεια. Τα ανθοιαματα, επισεις, ενισχυονται στην δραση τους από ομοιοπαθητικα χαμηλης δυναμοποιησης (2ch-30ch), τα οποια θα μπορουσαν να προστεθουν μεσα στο φυαλιδιο του ανθοιαματος. Αυτή η μορφη ανθοθεραπειας θα μπορουσε να χαρακτηριστει ως δυναμικη ανθοθεραπεια. Βλεπουμε, λοιπον, ότι ολες οι μορφες εναλλακτικης ιατρικης μπορουν, ή καλυτερα θα επρεπε, να συνδυαστουν για ένα αμεσοτερο και σταθεροτερο αποτελεσμα.


                                                               Μενελαος Νεοφωτιστος, Βιοφυσικος, Cert.Pharm.Techn.
                                                                                                             Dip.Hom, Phyt.Dip


Βιβλιογραφια
1 . Practical HomeopathyVinton McCabe
2 . The Homeopathic Domestic Physician – C.Hering
3 . Homeopathy for Musculoskeletal healing – Asa Hershoff
4 . New manual of Homeopathic material medica with repertory – William Boericke
5 . Select your dose and potency – P.S.Rawat
6 . The elements of homeopathic theory, practice, materia medica dosage and pharmacy – F.A. Boericke
7 . Homeopathic Pharmacy: Theory and Practice - Steven B. Kayne 
8 . The Homoeopathic Pharmacopoeia Of The United States - American Institute of Homeopathy Commitee 
9 . British Homeopathic Pharmacopoeia - British Homoeopathic Society 
10 . New Homeopathic Pharmacopoeia And Posology - G. H. G. Jahr, James Kitchen
11 . Pharmaceutical science in Homoeopathy and pharmacodynamics – K.P.Muzumdar
12 . Homeopathic pharmacopoeia – M.Bhattacharyya and Co.
13 . Introduction to electrodynamics, Vol.I, D.Griffiths

14 . Radiation Fields,Natural and manmade sources of EMF – Luise Weidel

No comments:

Post a Comment