Sunday, October 19, 2014

Καπνισμα & Νικοτινη
Λιγο πιο περα από την κοινη λογικη…

Το ξερετε ότι…

·         Η νικοτινη είναι η κυρια δραστικη ουσια του τσιγαρου. Ανηκει στην κατηγορια των ψυχοτροπων αλκαλοειδων με χολινεργικη διεγερτικη δραση και διεγειρει το συστημα της ντοπαμινης. 

·         Η νικοτινη είναι μια εξαιρετικα τοξικη ουσια. Η θανατηφορος δοση νικοτινης είναι από 40mg εως 100mg σε έναν μη-καπνιστη και αρκετα μεγαλυτερη σε έναν χρονιο καπνιστη.

·         Ένα τσιγαρο περιεχει κατά μεσο ορο 12mg νικοτινης. Τυπικα, το 1-2mg εισπνεεται από τον καπνιστη. Το 90% της ποσοτητα που εισπνεεται περναει τελικα στο αιμα.

·         Η απορροφηση της νικοτινης του τσιγαρου γινεται κυριως από τους πνευμονες και τον στοματικο βλενογοννο και δευτερευοντως από το στομαχι. Η απορροφηση από το στομαχι γινεται όταν υπαρχει ανεπαρκης οξυτητα του στομαχικου περιβαλλοντος.

·         Ο μεταβολισμος της νικοτινης  γινεται κυριως στο συκωτι και δευτερευοντως στους νεφρους και τους πνευμονες. Τα μεταβολικα προιοντα αυτης, απεκκρινονται κυριως από τα νεφρα (ουρα) και το δερμα (ιδρωτας), και λιγοτερο από τους πνευμονες και το παχυ εντερο. Η απεκκριση της νικοτινης γινεται εντως 2 ωρων από την ληψη της.

·         Ερευνες εχουν δειξει ότι η απεκκριση των μεταβολιτων της νικοτινης γινεται επισης από το μητρικο γαλα, τα κολπικα υγρα της γυνης και τα σπερματικα υγρα του ανδρος.

·         Η νικοτινη αυξανει τους καρδιακους σφυγμους και την πιεση του αιματος. Αυξανει τα επιπεδα σακχαρου, κορτιζολης, επινεφρινης και νορεπινεφρινης στο αιμα και παραλληλα μειωνει τα επιπεδα μελατονινης.

·         Η νικοτινη καταληγει τελικα να εχει μυοχαλαρωτικη, αγχολυτικη δραση, μειωνει την ορεξη και βοηθαει την απωλεια βαρους. Παραλληλα, αυξανει την νοητικη και νευροκινητικη δραστηριοτητα. Εχει την ιδιοτητα να αυξανει την κινητικοτητα  του εντερου.

·         Η νικοτινη αυξανει την ροη αιματος στον εγκεφαλο, αλλοιωνει την λειτουργια του καθως και την μορφη του εγκεφαλογραφηματος. Παραλληλα, αυξανει τον μεταβολισμο του σακχαρου στον εγκεφαλο.

·         Ερευνες εχουν δειξει ότι το καπνισμα σχετιζεται με την ασθενεια της καταθλιψης.


Τσιγαρο και προιοντα νικοτινης

Το ξερετε ότι…

·         Η νικοτινη αποτελει ένα εξαιρετικο… εντομοκτονο φαρμακο, αναλογο της  πυρεθρινης.

·         Η χρηση προιοντων που περιεχουν μεντα αυξανουν την ισχυ και τον χρονο, τον οποιο δρα η νικοτινη μεσα στο αιμα. Αντιστοιχα, το ιδιο κανουν ο χυμος από grapefruit, ο χυμος απο ροδι, κουρκουμας, η ορφεναδρινη (Norgesic), η ισονιαζιδη (Dianicotyl, Rifinah),  η πιλοκαρπινη (Salagen, Xerocarp, Prothenol) κ.α.

·         Ο καπνος από το τσιγαρο περιεχει περισσοτερες από 4000 χημικες ουσιες, εκ’των οποιων οι 69 από αυτές είναι καρκινογονες. Οι περισσοτερες από αυτές βρισκονται σε λιστα σε αυτή την ιστοσελιδα

·         Τα τσιγαρα, εκτως από καπνο, περιεχουν ένα πολύ μεγαλο πληθος προσθετων ουσιων για αδιευκρινιστους λογους. Η λιστα ολων των εγκεκριμενων προσθετων ουσιων απαρτιζεται από 599 ουσιες και βρισκεται σε αυτή την ιστοσελιδα.

Καπνισμα, προβληματα υγειας και παρενεργειες

Το ξερετε ότι…

·         Το καπνισμα συνδεεται ισχυρα με δυσκολες παθησεις των πνευμονων , λοιμωξεις του αναπνευστικου συστηματος, καρδιαγγειακες παθησεις,  παθησεις του παγκρεατος και ινσουλινοαντισταση.

·         Το καπνισμα μπορει να προκαλεσει προβληματα υγειας όπως καρκινο των πνευμονων, του στοματος, καρδιακες νοσους, υψηλη πιεση, θρομβωση και αθηροματωση, αναπνευστικες νοσους, ηπατογαστρεντερικα προβληματα, σεξουαλικη ανικανοτητα κ.α.

·         Το χρονιο καπνισμα προκαλει προωρη γηρανση ολων των ιστων και του δερματος, λογω του εντονου οξειδωτικου στρες στο οποιο υποκειται ο καπνιστης.

·         To καπνισμα δημιουργει εξασθενηση του σπερματος στους αντρες και προβληματα γονιμοτητας και στα δυο φυλα

·         Η χρονια χρηση νικοτινης προκαλει προβληματα στυτικης δυσλειτουργειας και προβληματα προωρης εκσπερματωσης. Οπως προκυπτει από τις κλινικες μελετες, 2 στους 3 πασχοντες από προβλημα στυτικης δυσλειτουργιας  είναι ή ηταν χρονιος καπνιστης.
·         Η νικοτινη μειωνει σημαντικα την δραστικοτητα των φαρμακων κατά της στυτικης δυσλειτουργιας.

·         Η χρηση νικοτινης σε συνδυασμος με καφεινη δημιουργει γαστροοισοφαγικη παλινδρομιση με όλα τα επακολουθα, όπως καουρα, δυσφορια και δημιουργια ελκων στον οισοφαγο.

·         Η νικοτινη επιταχυνει την αποβολη των οπιουχων αναλγητικων [1], των  αγχολυτικων [2] και των βρογχοδιασταλτικων [3] φαρμακων από το αιμα, με αποτελεσμα να αποδυναμωνει την δραση τους.

·         Το καπνισμα ενός τσιγαρου σας κοστιζει τουλαχιστον 30mg βιταμινης C και δεσμευει μεγαλες ποσοτητες γλουταθειονης, η οποια είναι το ισχυροτερο αντιοξειδωτικο οπλο του οργανισμου μας.

·         Η νικοτινη προκαλει σημαντικη αποξυλωση της θειαμινης και της Ν-ακετυλο-κυστεινης, η οποια χρειαζεται για την σωστη λειτουργια του ηπατος. Οι χρονιοι καπνιστες θα πρεπει να αναπληρωνουν με συμπληρωματα θειαμινης, βιταμινης C και Ν-ακετυλο-κυστεινης, ενώ αμφιλεγομενη είναι πλεον η ληψη προβιταμινης Α (ή β-καροτενιο) για τους καπνιστες

·         Το αλκοολ και ο καφες συνεργουν στις τοξικες παρενεργειες της νικοτινης.

·         Η νιασινη ανταγωνιζεται σε απορροφηση την νικοτινη. Συμπληρωματα νιασινης μπορουν να βοηθησουν σημαντικα την προσπαθεια ελαττωσης το καπνισματος.

·         Η νικοτινη αποτρεπει τον σωστο μεταβολισμο του ψευδαργυρου, του σιδηρου και παρεμποδιζει την επαρκη οξυγονωση του αιματος.

·         Το καπνισμα επιδυνωνει το προβλημα της οστεοπορωσης σε γυναικες αλλα και στους αντρες.

Εγκυμοσυνη, θηλασμος και καπνισμα

Το ξερετε ότι…

·         Το καπνισμα προκαλει οξειδωτικη γηρανση του πλακουντα, μειωμενη παροχη θρεπτικων συστατικων και οξυγονου στο εμβρυο.

·         Η χρηση νικοτινης κατά την κυηση αυξανει σημαντικα των κινδυνο εμφανισης τερατογενεσης και την γεννηση βρεφων με ανατομικα και δομικα ελαττωματα.

·         Το καπνισμα αυξανει σημαντικα την πιθανοτητα εμφανισης προεκλαμψιας κατά την διαρκεια της εγκυμοσυνης, γεννησης  λιποβαρους  βρεφους και εμφανιση συνδρομου αιφνιδιου θανατου μετα την γεννα.

·         Η νικοτινη περναει στο μητρικο γαλα και στο βρεφος το οποιο θηλαζει.

·         Τα βρεφη από καπνιζοντες μητερες εχουν αυξημενη πιθανοτητα να νοσησουν από σοβαρες νοσους του αναπνευστικου και να αναπτυξουν παιδικο διαβητη.

·         Οι καπνιζοντες  μαναδες εχουν πολύ μεγαλυτερη πιθανοτητα να κανουν παχυσαρκα παιδια και παιδια που πασχουν από το συνδρομο ελλειματικης προσοχης και υπερκινητικοτητας.

·         Η νικοτινη είναι ένα ισχυροτατο δηλητηριο για τα βρεφη και τα νεαρα παιδια με την θανατηφορο δοση να κυμαινεται περιπου στο 1mg ανα κιλο σωματικου βαρους.

·         Η μασηση μιας γοπας από τσιγαρο από ένα παιδι ηλικιας ενός ετους μπορει να προκαλεσει σπασμους, απωλεια αισθησεων, καρδιακη και αναπνευστικη ανακοπη και τελικα τον θανατο.

·         Το πρωτο μετρο αντιδοτησης στην περιπτωση που ένα παιδι φαει καποιο τσιγαρο ή καποια πεταμενη γοπα τσιγαρου είναι η ληψη ενεργου ανθρακα, μεχρι να φτασουμε στο νοσοκομιο.


Απεξαρτηση από την νικοτινη

Το ξερατε ότι…

·         Η βασικη ουσια, η οποια περιεχεται στο τσιγαρο και δημιουργει εξαρτηση είναι η νικοτινη. Παρολα αυτά, υπαρχουν και αλλες ουσιες, οι οποιες φαινεται να συνεργουν και να ενισχυουν την εξαρτηση από την νικοτινη.

·         Η νικοτινη είναι περισσοτερο εθιστικη από την κοκαινη και την ηρωινη. Αυτό που την διαφοροποιει από τα παραπανω ναρκωτικα είναι ότι το συνδρομο στερησης της νικοτινης είναι κατά πολύ ηπιοτερο από τα συνδρομα στερηση από κοκαινη και ηρωινη.

·         Η διακοπη του καπνισματος μπορει να δημιουργησει το αντιστοιχο συνδρομο στερησης νικοτινης, το οποιο περιλαμβανει συμπτωματα όπως νευρικοτητα, ανησυχια, υπερδιεγερση, δυσφορια, κυκλοθυμικοτητα, διαταραχες υπνου, ελαττωση διανοητικης ικανοτητας, καθυστερημενη μνημη, αυξηση ορεξης και σωματικου βαρους και εντονο παθος για καπνισμα.

·         Το συνδρομο στερησης είναι εντονοτερο σε βαριους καπνιστες με προβληματα αγχους και αρκετα ελαφρυτερο εως ανυπαρκτο σε ελαφριου καπνιστες χωρις διαταραχες διαθεσης.

·         Τα συμπτωματα στερησης μπορει να διαρκεσουν εως και 1 μηνα, όμως η αυξημενη ορεξη και το εντονο παθος για καπνισμα μπορουν να διαρκεσουν εως και 6 μηνες.

·         Η εποχη της ανοιξης είναι η καλυτερη εποχη για καποιο καπνιστη για να συντονισει τις δυναμεις του να κοψει την βλαβερη συνηθεια του καπνισματος;

·         Στατιστικα, οι αντρες καπνιστες μπορουν να κοψουν το καπνισμα ευκολοτερα σε συγκριση με τις γυναικες καπνιστριες.

Οι φυσικες θεραπειες ως βοηθημα στην διακοπη του καπνισματος

Το ξερετε ότι…

·        Η επιστημη της συγχρονης κλινικης φυτοθεραπειας διαθετει ασφαλη βοτανα, τα οποια μπορουν να ελαττωσουν εως και να εξαληψουν τα συμπτωματα στερησης της νικοτινης; Τετοια βοτανα είναι ο Eleutherococcus senticosus, Rhodiola rosea, Hypericum perforatum, Passiflora incarnata, Ginkgo biloba, αλλα κ.α

·        Ενας καπνιστης μπορει να ελαττωσει την συχνοτητα και ποσοτητα καπνισματος χρησιμοποιωντας με μεθοδευμενο τροπο  βοτανα, διατροφικα συμπληρωματα και ανθοιαματα;  Μια προτεινομενη φορμουλα ανθοιαματων  για την  ελαττωση των συμπτωματων από την στερηση της νικοτινης και την ελαττωση της συχνοτητας χρησης τσιγαρου είναι η εξης : Australian Bush Boronia, Bottle brush, Sundew, Watarah, Five corner

·        Ένα καπνιστης μπορει να προστατευσει την υγεια των πνευμονων του από ανεπιθυμητες ενεργειες του καπνισματος, χρησιμοποιωντας αντιοξειδωτικα , βοτανα, καταλληλη διατροφη και ασκηση; H γεμμοθεραπεια, μια πολύ δυναμικη μορφη φυτοθεραπειας που βασιζει την δραση της σε φυτικα βλαστοκυτταρα, διαθετει καποια βοτανα που μπορουν να αποτοξινωσουν, να υγρανουν και να απομακρυνουν σκληρωτικους ιστους (ινωδες) από τους πνευμονες. Τετοια είναι Coryllus avellana MG, Fagus sylvatica MG, Rubus fructicosus MG.

·         Ένα πολύ δυνατος συνδυασμος είναι  η χρηση βιταμινης C  σε μορφη εστερα σε συνδυασμο με βιταμινη Dβιταμινη E και alpha lipoic acid. Η quercetine είναι ένα ρουτινοειδες που μαζι με την bromelain μπορουν να πολλαπλασιασουν πολλες φορες την δραση της βιταμινης C.

·         Η προσεκτικα σχεδιασμενη διατροφη, τα ανθοιαματα και τα βοτανα μπορουν να μειωσουν δραματικα το χρονικο διαστημα που χρειαζεται το ανθρωπινο σωμα να απεξαρτοποιηθει από την νικοτινη;  Η Laminaria purpurea (P.purpurea) είναι ένα φυκος που με την πολύ δυνατη αποτοξινωτικη του δραση, την αλκαλοποιητικη και την αντιοξειδωτικη του ικανοτητα μπορει να βοηθησει σημαντικα προς εκεινη την κατευθυνση.

·         Υπαρχουν ασφαλη φυσικα προιοντα, βοτανα, βιταμινες και αιθερια ελαια,  που ενισχυουν τους πνευμονες και προστατευουν από λοιμωξεις των πνευμονων;  Βοτανα όπως Pseudostellaria heterophylla, Angellica archangelica, Astragalus membranaceusSchisandra sinensis, Acorus calamus κ.α μπορουν να ενισχυσουν την ζωτικοτητα των πνευμονων και να προστατευσουν από λοιμωξεις αυτων. Η  βιταμινη D3 σε μεγαλες ημερισιες δοσης της ταξης των 5.000i.u σε συνδυασμο με β-γλυκανες μπορουν να ενισχυσουν το ανοσοποιητικο συστημα του καπνιστη και να προστατευσουν τον ιστο των πνευμονων από σκληρυνση και ξηρανση.

·         Υπαρχουν ειδικα προσαρμογονα βοτανα  που βοηθουν έναν καπνιστη να προσαρμοστει και να διαχειρηστει το ψυχο-σωματικο στρες που θα υποστει στην προσπαθεια του να απεξαρτοποιηθει από την νικοτινη;

·         Η μοντερνα ομοιοπαθητικη και ο βελονισμος διαθετουν ισχυρα εργαλεια, τα οποια απευαισθητοποιουν τους υποδοχεις, στους οποιους προσδενεται η νικοτινη στον εγκεφαλο, με αποτελεσμα να αυξανουν την ικανοτητα του καπνιστη να απεξαρτοποιηθει και να μειωνουν την πιθανοτητα να ξαναξεκινησει  μελλοντικα το καπνισμα;

·         Η αεροβια σωματικη ασκηση και η yoga βοηθαει στην διαχειρηση του στρες, στην διατηρηση του σωματικου βαρους, στην καλυτερη οξυγονωση του οργανισμου και στην προστασια από την ινσουλινοαντισταση στην προσπαθεια απεξαρτησης από το καπνισμα;

Βιβλιογραφια :

·         Marcello_Spinella - The Psychopharmacology of Herbal Medicine – Plant-Drugs That Alter Mind, Brain and  Behavior , MIT Press
·         Royal College of Physicians of London,  Harm reduction in nicotine addiction- helping people who can't quit   

·         PDR for Nutritional Supplements, Sheldon Saul Hendler and David Rorvik

·         Esther, M.D. Gwinnell, Christine A. Adamec , The Encyclopedia Of Addictions And Addictive Behaviors  2005
·         Gottlieb A. Legal Highs, A Concise Encyclopedia of Legal Herbs and Chemicals with Psychoactive Properties
·         Jack E. Henningfield, Edythe D. London, Sakire Pogun,  Nicotine Psychopharmacology ,Handbook of Experimental Pharmacology, Vol 192
·         L. P. Bush et al. (eds.), Nicotine and Related Alkaloids- Absorption, distribution, metabolism and excretion  1993
·         William R. Martin, Tobacco Smoking and Nicotine- A Neurobiological Approach  1987
·         Walter Krause, Drugs Compromising Male Sexual Health 2008
·         Marcus Greaves MD,NMD, Gemmotherapy and Oligotherapy regenerators of dying intoxicated cells.
                                        







[1] Codeine, acetaminophen, morphine sulfate, hydrocodone, oxycodone, propoxyphene, tramadol
[2] Lorazepam, clonazepam, diazepam, alprazolam κ.α.
[3] Albuterol, salbutamol, ipratropium, levalbuterol, montelukast κ.α.

No comments:

Post a Comment